X

SIS a blocat site-ul băncii rusești ‘Promsviazibank’, prin care Șor transfera ‘ajutoare sociale’ în Găgăuzia

SIS a blocat site-ul băncii rusești ‘Promsviazibank‘, prin care Șor transfera ‘ajutoare sociale’ în Găgăuzia

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldovei a obligat furnizorii de servicii să blocheze site-ul băncii rusești „Promsviazibank”. Prin intermediul acestuia, pensionarii din Găgăuzia ar fi putut accesa bani oferiți de oamenii fugarului Ilan Șor, în frunte cu bașcana Evghenia Guțul, în calitate de ajutor social lunar. De asemenea, potrivit site-urilor oficiale ale provider-ilor din Moldova, solicitarea de blocare datează din 8 august 2024, însă SIS nu a anunțat despre aceasta în mod public.

În luna aprilie, bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, a semnat un acord cu „Promsviazibank” pentru deschiderea de carduri „Mir” destinate pensionarilor și angajaților din sectorul public. Ulterior, Guțul a declarat că autoritățile Republicii Moldova încearcă să anuleze plățile sociale care sunt efectuate prin intermediul acestei bănci, potrivit unimedia.info.

„În temeiul sesizării nr. E/8151 din data de 08.08.2024, emise de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, furnizorul a blocat accesul utilizatorilor proprii la paginile web și la adresele IP ale „Promsviazibank”, se arată într-un comunicat de presă al unui operator național.

Asta în timp ce SIS nu a anunțat nimic public și nici pe pagina web nu a plasat vreun anunț în aceste sens.

În noiembrie anul trecut, autoritățile din Moldova au blocat mai multe conturi pe care au intrat bani din Federația Rusă și care ar fi fost destinați plăților sociale în Găgăuzia. Evghenia Guțul a cerut președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să deblocheze suma de 830 de mii de dolari provenită de la sponsori, însă nu a primit niciun răspuns.

Guvernul țării noastre a declarat că transferul banilor a fost blocat din cauza suspiciunilor legate de originea criminală a fondurilor.

Tags: ajutor socialEvghenia GuţulGagauziaPromsviazibank
Economie