X

SIS a cerut blocarea site-ului Promsveazibank

SIS a cerut blocarea site-ului Promsveazibank

Serviciul de Informații și Securitate a sesizat mai mulți furnizori de servicii de comunicații electronice cu privire la blocarea accesului utilizatorilor proprii la resursele web ale instituției financiare-bancare din Federația Rusă – Promsveazibank, care este inclusă în sancțiunile internaționale prin decizia Consiliului UE din 3 iunie 2022.

SIS precizează că a identificat riscuri ce prezintă pericol deosebit pentru securitatea statului și afectează grav și iremediabil obiectivele naționale pe piața financiară și bancară a Republicii Moldova, transmite IPN.

„Sesizarea a fost înaintată urmare a stabilirii de către SIS a indicilor de eludare a prevederilor Legii privind activitatea băncilor pe teritoriul Republicii Moldova în interesul unui grup criminal organizat, ghidat de serviciile speciale străine”, menționează SIS.

Instituția a mai constatat că prestarea serviciilor de mesagerie financiară și schimbul de date financiare electronice prin resursele online și aplicația electronică a băncii menționate poartă un caracter ilegal. Aceste date pot fi utilizate pe teritoriul necontrolat al Republicii Moldova, evitând supravegherea legală exercitată de către autoritățile competente din țară – Banca Națională a Moldovei și Serviciul de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Politicianul fugar Ilan Șor a anunțat că pensionarii și bugetarii din Găgăuzia, precum și pensionarii din Orhei și Taraclia vor primi o indemnizație lunară, echivalentul a 2000 de lei,  pe cardurile emise de Promsveazibank. Ulterior, operatorii de internet au primit solicitare din partea Serviciului de Informații și Securitate de blocare a accesului utilizatorilor la unele pagini web și adrese IP din Rusia, printre care site-ul Promsveazibank.

Tags: PromsveazibankSISsite-ului
Categorii: SocialȘtirile zilei