Un nou sistem japonez ar putea accelera alertele meteorologice

Publicat:

Un nou sistem care asociază un satelit şi un supercomputer japonez ar putea ameliora considerabil previziunile meteorologice şi ar putea permite salvarea de vieţi avertizând mai repede asupra catastrofelor naturale, potrivit unei echipe de cercetători niponi, relatează AFP joi, potrivit agerpres.

Datele adunate de satelitul meteorologic geostaţionar Himawari-8, dat în folosinţă în 2015, au fost analizate de un supercomputer al Institutului ştiinţific Riken.


Citeşte şi: Apar primele divergenţe între Tel Aviv şi Washington. Trump îl pune la punct pe Netanyahu

“Pentru prima dată în lume, acest studiu a asimilat cu succes datele în infraroşu provenind de la Himawari-8, colectate în toate condiţiile meteorologice şi actualizate la fiecare zece minute”, a explicat presei Takemasa Miyoshi, şef al echipei de la Riken, precizând că acest satelit furnizează “tipuri de date care nu erau disponibile anterior”.

“Acest lucru a ameliorat sensibil monitorizarea evoluţiilor rapide ale unui taifun, precum şi previziunile privind ploile torenţiale locale şi inundaţiile”, a adăugat Miyoshi.

Pentru a-şi testa sistemul, echipa de la Riken a analizat un taifun care a lovit Pacificul la sfârşitul lui iulie şi începutul lui august 2015, precum şi ploile torenţiale care au provocat moartea a 20 de persoane în septembrie acelaşi an.

Echipa, al cărei studiu este publicat în Monthly Weather Review şi Journal of Geophysical Research: Atmospheres, a constatat că noul sistem prevede de o manieră mai precisă evoluţia rapidă a unui taifun şi că frecvenţa simulărilor joacă un mare rol în această ameliorare.

În cazul ploilor torenţiale, datele provenind de la satelit şi compilate de computer au permis prognozarea cu mai mare precizie a precipitaţiilor foarte concentrate care au dus la inundarea unui oraş de către apele revărsate ale unui râu.

Citeşte şi: Europa ne-a luat la ochi: ‘Foarte puţine progrese în prevenirea corupţiei’

“Este foarte mulţumitor să ştii că aceste supercomputere alimentate cu date provenind de la acest nou satelit vor permite crearea de simulări mai bune chiar la prognozarea precipitaţiilor subite şi a altor fenomene meteorologice periculoase care provoacă pagube enorme şi care în mod cert vor deveni mai frecvente odată cu schimbarea climatică”, şi-a exprimat satisfacţia Takemasa Miyoshi.

Agenţia meteorologică din Japonia a primit cu prudenţă informaţiile despre noul sistem, apreciind că va trebui să-l supună la propriile teste înainte de a-l utiliza. “Agenţia meteorologică desfăşoară propriile cercetări şi studiem, de asemenea, şi ceea ce fac alte echipe”, a declarat unul dintre aceşti oameni de ştiinţă, Kozo Okamoto, care a participat la proiectul Riken.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Avertizare meteorologică! Schimbare bruscă a vremii 

Avertizare meteorologică! Schimbare bruscă a vremii Schimbare bruscă a vremii prognozează meteorologii. Cod galben pe toată țara. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS ) avertizează că...

SHS anunță ploi însoțite de descărcări electrice în centrul și nordul țării

SHS anunță ploi însoțite de descărcări electrice în centrul și nordul țării Meteorologii anunță condiții de instabilitate în nordul și centrul țării. Potrivit SHS, în intervalul...

Surpriza de la meteorologi: Ploaie neanunțată, filmată în plin cod roșu de caniculă

Surpriza de la meteorologi: Ploaie neanunțată, filmată în plin cod roșu de caniculă Surpriză meteorologică. Un nor de ploaie s-a rătăcit prin codul roșu de...

Moldova se topește: Temperaturi de până la 40 de grade celsius până la mijlocul săptămânii viitoare

Moldova se topește: Temperaturi de până la 40 de grade celsius până la mijlocul săptămânii viitoare Începând de vineri și până la mijlocul săptămânii viitoare,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.