X

Sistemul canadian de detenţie în domeniul imigraţiei se bazează pe informaţii eronate (raport)

Sistemul canadian de detenţie în domeniul imigraţiei se bazează pe informaţii eronate şi este îndreptat împotriva deţinuţilor, dintre care mulţi nu au avocaţi şi sunt sancţionaţi pentru că suferă din cauza mai multor boli mintale, potrivit unui raport, relatează sâmbătă agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Raportul, întocmit de Kathy Laird, avocată pentru drepturile omului din Toronto, a fost comandat anul trecut de către Comisia canadiană privind imigraţia şi refugiaţii, o agenţie guvernamentală independentă care monitorizează revizuirea cazurilor de detenţie.

Citește și : Columbia: Noii parlamentari ai fostei gherile FARC şi-au făcut intrarea în Parlament

Guvernul premierului Justin Trudeau a promis să găsească alternative la încarcerarea pe termen nedefinit a persoanelor fără cetăţenie canadiană, care pot fi ţinute în detenţie fără să fie inculpate dacă prezintă un risc pentru zbor, un pericol pentru public sau dacă identitatea lor este neclară, potrivit reglementărilor din Canada.

Persoanele aflate în detenţie au dreptul la o revizuire a statutului lor, dar raportul constată că procedura prezintă deficienţe în detrimentul persoanelor încarcerate.

Printre recomandările raportului figurează reforma procedurii de revizuire şi o reexaminare imediată a ”dosarelor de detenţie pe termen lung”, începând cu cele 80 de persoane care sunt închise de peste un an.

Potrivit raportului, unii decidenţi iau frecvent hotărâri bazate pe fapte inexacte şi pe speculaţii, şi acceptă fără rezerve declaraţiile agenţilor de frontieră, deseori fără să li se permită deţinuţilor să fie audiaţi sau să prezinte dovezi despre ei înşişi. În mod frecvent, există deţinuţi care nu au avocaţi care să le acorde consultanţă.

Citește și : Mișcarea Hamas, armistiţiu cu Israelul (purtător de cuvânt al Hamas)

Persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă cu ”bariere suplimentare privind eliberarea lor”, se afirmă în raport, ce menţionează exemplul unui bărbat care a stat patru ani şi jumătate în detenţie şi ”a suferit un colaps mintal total”. În raport se afirmă că starea lui mintală a fost folosită drept motiv pentru a-l ţine închis.

Comisia canadiană privind imigraţia şi refugiaţii a afirmat vineri într-un comunicat că este de acord cu recomandările, care ”oferă ocazia pentru o schimbare în bine”.

Tags: avocatidetentiedetinutiimigratiaJustin TrudeauKathy Lairdsistem
Categorii: Știrile zilei