Sistemul de alarmă din Ciudad de Mexico a semnalat seismul cu un minut înainte ca acesta să lovească capitala

Publicat:

UPDATE: Bilanţul persoanelor decedate creşte de la oră la oră. Până acum, autorităţile locale au confirmat că 26 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Seismul cu magnitudinea 8,2 care a lovit în noaptea de joi spre vineri coasta pacifică a Mexicului a declanşat imediat o alertă sonoră difuzată în întreaga capitală Ciudad de Mexico, relatează AFP, potrivit agerpres.


Alertaţi de cele 8.200 de megafoane instalate în capitală, cei circa 20 de milioane de locuitori au ieşit în masă pe străzi, în mare grabă şi în multe cazuri în pijamale.

De două decenii, asociaţia CIRES furnizează oraşului un sistem de alertă care funcţionează datorită a circa o sută de senzori plasaţi de-a lungul coastei Pacificului, unde riscul de seism este cel mai mare.

Poate dura un minut până când undele seismice ating capitala, când seismul se produce la sute de kilometri distanţă, dar pagubele pot fi considerabile pentru că metropola este construită pe solul foarte instabil al unui fost lac.

Odată seismul detectat, sistemul lansează o undă radio care declanşează alarmele în şcoli, ministere şi unele birouri, întrerupând automat emisiunile radio.

Locuitorii din Ciudad de Mexico au atunci cel mult un minut pentru a reacţiona şi a ieşi din imobilele în care se află înainte ca acestea să înceapă să trepideze.

O astfel de tehnologie nu era disponibilă la momentul seismului de la 19 septembrie 1985, când şi-au pierdut viaţa peste 10.000 de persoane.

Instalate într-o casă veche cu trei etaje, serverele acestei asociaţii monitorizează fiecare vibraţie a solului care va declanşa automat alarmele. Pe un ecran al CIRES, tehnicienii pot supraveghea în timp real diferiţii senzori, reprezentaţi prin diode luminoase.

De la lansarea sistemului în 1993, CIRES a lansat peste 60 de alerte pentru seisme de magnitudine cel puţin 6.

Totuşi, o alarmă nu reprezintă o garanţie absolută, în special dacă se declanşează în toiul nopţii, într-un moment în care populaţia este adormită.

În noaptea de joi spre vineri, cutremurul s-a produs târziu, dar populaţia era în mare parte încă trează.

Tehnologia alertării prin smartphone şi-a făcut şi ea apariţia în Mexic de câţiva ani, permiţându-le locuitorilor să primească alerte prin intermediul unor aplicaţii ca SkyAlert sau Alerta Sismica DF.

La două secunde după declanşarea unui seism, SkyAlert trimite un semnal telefoanelor mobile care transmit mesajul “alertă seismică”.

Aplicaţia, lansată în 2013, era iniţial conectată la sistemul CIRES, dar fondatorul său Alejandro Cantu, în vârstă de circa 30 de ani, a instalat între timp propriii săi senzori, aduşi din Japonia, de-a lungul coastei Mexicului de la Pacific.

Aplicaţia a devenit rapid populară şi versiunea sa gratuită număra peste trei milioane de utilizatori în 2015. O versiune cu plată a fost apoi lansată, permiţând personalizarea alertelor.

Pentru a-şi avertiza utilizatorii, aplicaţia utilizează o reţea de mare debit în locul liniilor telefonice, care potrivit fondatorului său i-ar garanta fiabilitatea.

De data aceasta totuşi, când s-a produs cel mai puternic seism din Mexic din ultimul secol, aplicaţia SkyAlert a rămas cu desăvârşire mută, comentează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numele Pieţei Europei din Moscova, schimbat în Piaţa Eurasiei

Numele Pieţei Europei din Moscova, schimbat în Piaţa Eurasiei Numele Pieţei Europei din capitala rusă Moscova a fost schimbat miercuri în Piaţa Eurasiei, decizie ce...

Andrei Năstase cere alocații pentru toți copiii țării, nu doar pentru cei ai diplomaților

Andrei Năstase cere alocații pentru toți copiii țării, nu doar pentru cei ai diplomaților Politicianul Andrei Năstase îi cere actualei guvernări să aprobe alocații de...

Peste un milion de apeluri la 112, în prima jumătate a lui 2024

Peste un milion de apeluri la 112, în prima jumătate a lui 2024 Statistica în prima jumătate a anului 2024 realizată de Serviciul Național Unic...

Proiectul noului Plan de Acțiuni al Consiliului Europei în R. Moldova, discutat de oficiali

Proiectul noului Plan de Acțiuni al Consiliului Europei în R. Moldova, discutat de oficiali Proiectul noului Plan de Acțiuni al Consiliului Europei în Republica Moldova,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.