X

Sistemul de navigaţie la aeroportul din Sanaa distrus de o lovitură aeriană

Autoritatea de aviaţie civilă din capitala Yemenului, controlată de rebelii houthi, a afirmat marţi că o lovitură aeriană, atribuită saudiţilor, a distrus sistemul de navigaţie la aeroportul din Sanaa, ceea ce ar putea împiedica zborurile umanitare, transmite agerpres .

Acest anunţ intervine într-un moment în care ONU a avertizat că se teme de “cea mai mare foamete” din ultimele decenii, în Yemen, şi a făcut apel la coaliţia condusă de Arabia Saudită, angajată din 2015 în confruntare cu rebelii, să ridice rapid blocada impusă acestei ţări.

Agenţiile umanitare au nevoie de un “acces total” la porturi şi aeroporturi, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Citiți și : Emmanuel Macron a promis să lupte împotriva islamismului și a sărăciei

Un raid al coaliţiei arabe aflate sub comandă saudită a dus la “distrugerea totală a sistemului de navigaţie prin radio”, întrerupând zborurile spre aeroportul din capitala yemenită, în speţă cele ale Naţiunilor Unite şi ale organizaţiilor umanitare internaţionale, a precizat Autoritatea de aviaţie civilă din Sanaa, într-un comunicat citat de agenţia Saba, a rebelilor.

AFP nu a fost în măsură pentru moment să confirme această informaţie.

Coaliţia arabă condusă de Riad va începe să redeschidă porturile şi aeroporturile din Yemen pentru a permite transporturile umanitare şi comerciale, a anunţat luni misiunea Arabiei Saudite la ONU, citată de DPA.

‘Primul pas în acest proces va fi făcut în următoarele 24 de ore şi implică redeschiderea tuturor porturilor în zonele controlate de guvernul Yemenului’, menţionează comunicatul, făcând referire la guvernul susţinut de Riad şi având sediul la Aden, în sud-vestul Yemenului.

Porturile vizate sunt Aden, Mocha şi Mukalla, precizează aceeaşi sursă.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită a închis săptămâna trecută toate porturile şi aeroporturile yemenite mari, o măsură prezentată ca vizând stoparea livrărilor de arme către rebelii houthi sprijiniţi de Iran.

Blocada a fost impusă ca reacţie la un tir cu rachetă balistică lansat asupra capitalei saudite Riad de către rebelii şiiţi.

Potrivit comunicatului, coaliţia condusă de Arabia Saudită speră că, înainte de ridicarea asediului asupra porturilor controlate de rebelii houthi, o echipă ONU de experţi va reexamina procedurile pentru ‘a preveni contrabanda cu arme, muniţii, componente de rachete şi bani, care sunt furnizate în mod regulat de către Iran’.

ONU şi mai multe organizaţii caritabile au avertizat că milioane de oameni ar putea muri în Yemen din cauza foametei dacă blocada, impusă inclusiv ajutoarelor umanitare, nu va fi ridicată.

Imediat după anunţul Arabiei Saudite, un responsabil din guvernul houthi a reiterat ameninţările anterioare cu privire la atacuri împotriva Arabiei Saudite şi a aliaţilor acesteia.

Saleh al-Sammad, şeful Consiliului Politic Suprem houthi, a promis că vor fi luate ‘toate măsurile necesare pentru a ne apăra (…), inclusiv cu rachete care lovesc şi vor continua să atingă Riadul’.

Yemenul este răvăşit de un război izbucnit între rebelii şiiţi houthi şi aliaţii lor – forţele rămase fidele fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh -, de o parte, şi trupele loiale preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, de cealaltă. Conflictul s-a agravat odată cu intervenţia militară, în martie 2015, a unei coaliţii arabe conduse de către Riad pentru a ajuta puterea să-i alunge pe rebelii houthi, care au preluat controlul capitalei Sanaa şi al altor zone din ţară la sfârşitul lui 2014/începutul lui 2015.

Conflictul s-a soldat cu peste 8.650 de morţi, dintre care numeroşi civili. Potrivit cifrelor publicate de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, 5.295 de civili au fost ucişi şi 8.873 răniţi.

Tags: foametelovitură aerianăONURebelii houthisanaasaudiţisistemul de navigaţieStephane DujarricYemenia Airlineszborurile umanitare
Categorii: Sinteze