Sitiveni Rabuka, noul prim-ministru al insulelor Fiji

Publicat:

Opozantul Sitiveni Rabuka a fost confirmat sâmbătă ca prim-ministru al insulelor Fiji, după ce a acuzat guvernul în exerciţiu că alimentează “frica şi haosul” pentru a face să eşueze revenirea lui la putere, notează AFP, potrivit agerpres.  

Rabuka a câştigat în faţa premierului în exerciţiu, Frank Bainimarama, cu 28 de voturi la 27, într-un vot secret în parlament, a declarat preşedintele Camerei, Naiqama Lalabalavu.


Citește și : Şeful diplomaţiei ruse cheamă la reducerea tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan

Fostul om puternic al armatei îl înlocuieşte astfel pe Bainimarama care a răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat militară în 2006.

La ieşirea din parlament înainte de a fi numit oficial de către preşedinte, Rabuka, 74 de ani, a declarat că se simte “umil” să fie următorul prim-ministru al ţării.

Claxoanele maşinilor au salutat victoria sa în faţa clădirii parlamentului din capitala, Suva.

La scurt timp după rezultatul votului, ambasadorul Uniunii Europene pentru Pacific, Sujiro Seam, i-a transmis felicitări lui Rabuka pe Twitter.

Armata a fost desfăşurată pe străzile capitalei, în urma unor alegeri generale blocate. Citând rapoarte neconfirmate de violenţă etnică, Bainimarama a declarat că armata este necesară pentru a menţine “legea şi ordinea”.

Dar Rabuka, care a condus el însuşi două lovituri de stat în 1987, a spus că guvernul “seamănă frică şi haos” şi “încearcă să inflameze naţiunea pe criterii rasiale”.

Rabuka îşi face astfel revenirea în politică, după ce a fost prim-ministru al Fiji între 1992 şi 1999.

Fost internaţional de rugby din Fiji, el a reuşit să încheie vineri după-amiază un acord de coaliţie cu Partidul Social-Democrat pentru a forma guvernul, ce i-a permis să obţină majoritatea în parlament.

Citește și :  Medvedev: Impunerea de către UE a unui plafon la preţul la gaze naturale a fost dictată de ‘ura animalică’ faţă de poporul rus

Bainimarama, care a ajuns la putere după o lovitură de stat, a condus Fiji timp de 16 ani.

Conform Constituţiei ţării, armata are puteri largi de a interveni în sfera politică şi a fost implicată în patru lovituri de stat în ultimii 35 de ani.

Mulţi locuitori şi-au exprimat temerea că acuzaţiile de violenţă etnică lansate de guvern şi desfăşurarea armatei servesc ca pretext pentru o “potenţială lovitură de stat”.

Fiji, un stat cu peste 300 de insule din Oceanul Pacific, are o importantă minoritate indo-fijiană şi în trecut au fost observate episoade de lupte interne, reaminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.