X

Sitiveni Rabuka, noul prim-ministru al insulelor Fiji

Opozantul Sitiveni Rabuka a fost confirmat sâmbătă ca prim-ministru al insulelor Fiji, după ce a acuzat guvernul în exerciţiu că alimentează “frica şi haosul” pentru a face să eşueze revenirea lui la putere, notează AFP, potrivit agerpres.  

Rabuka a câştigat în faţa premierului în exerciţiu, Frank Bainimarama, cu 28 de voturi la 27, într-un vot secret în parlament, a declarat preşedintele Camerei, Naiqama Lalabalavu.

Citește și : Şeful diplomaţiei ruse cheamă la reducerea tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan

Fostul om puternic al armatei îl înlocuieşte astfel pe Bainimarama care a răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat militară în 2006.

La ieşirea din parlament înainte de a fi numit oficial de către preşedinte, Rabuka, 74 de ani, a declarat că se simte “umil” să fie următorul prim-ministru al ţării.

Claxoanele maşinilor au salutat victoria sa în faţa clădirii parlamentului din capitala, Suva.

La scurt timp după rezultatul votului, ambasadorul Uniunii Europene pentru Pacific, Sujiro Seam, i-a transmis felicitări lui Rabuka pe Twitter.

Armata a fost desfăşurată pe străzile capitalei, în urma unor alegeri generale blocate. Citând rapoarte neconfirmate de violenţă etnică, Bainimarama a declarat că armata este necesară pentru a menţine “legea şi ordinea”.

Dar Rabuka, care a condus el însuşi două lovituri de stat în 1987, a spus că guvernul “seamănă frică şi haos” şi “încearcă să inflameze naţiunea pe criterii rasiale”.

Rabuka îşi face astfel revenirea în politică, după ce a fost prim-ministru al Fiji între 1992 şi 1999.

Fost internaţional de rugby din Fiji, el a reuşit să încheie vineri după-amiază un acord de coaliţie cu Partidul Social-Democrat pentru a forma guvernul, ce i-a permis să obţină majoritatea în parlament.

Citește și :  Medvedev: Impunerea de către UE a unui plafon la preţul la gaze naturale a fost dictată de ‘ura animalică’ faţă de poporul rus

Bainimarama, care a ajuns la putere după o lovitură de stat, a condus Fiji timp de 16 ani.

Conform Constituţiei ţării, armata are puteri largi de a interveni în sfera politică şi a fost implicată în patru lovituri de stat în ultimii 35 de ani.

Mulţi locuitori şi-au exprimat temerea că acuzaţiile de violenţă etnică lansate de guvern şi desfăşurarea armatei servesc ca pretext pentru o “potenţială lovitură de stat”.

Fiji, un stat cu peste 300 de insule din Oceanul Pacific, are o importantă minoritate indo-fijiană şi în trecut au fost observate episoade de lupte interne, reaminteşte AFP.

Tags: FijiFrank BainimaramaNaiqama LalabalavuSitiveni Rabuka
Categorii: Știrile zilei