Situaţia de la Metalferos se înrăutăţește

Publicat:

Situaţia de la Metalferos se înrăutăţește

În prima jumătate a acestui an situaţia economică şi financiară a SA Metalferos, la care statul deține 78,28% din capital, a continuat să se înrăutăţească, arată raportul financiar al întreprinderii.

Astfel în primele şase luni ale anului 2023, întreprinderea a înregistrat o cifră de afaceri de doar 52,33 milioane lei, de circa 3,5 ori mai mică, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, transmite Mold-street.com.


Citeşte şi: Imensele crame apropie Moldova de Europa

Datele din raportul financiar al întreprinderii arată că în prima jumătate a anului 2023 Metalferos a înregistrat pierderi de 14,79 milioane lei, în timp ce în perioada respectivă din 2022 înregistra un profit de 8,17 milioane lei.

Conducerea întreprinderii nu oferă o explicație clară a cauzelor ce au dus la o astfel de evoluție extrem de negativă, dar aceasta a devenit deja o tendinţă.

Situaţia de la Metalferos se înrăutăţește

Or anul trecut cifra de afaceri a Metalferos a scăzut de opt ori faţă de 2021, până la doar 217 milioane lei, în timp ce în 2021 acesta se cifra la 1,74 miliarde lei, cel mai bun rezultat din istoria sa.

În raportul său anual, administrația invocă ca principale impedimente și riscuri în activitatea Metalferos restricțiile impuse de autorități, imperfecțiunea legislației din domeniul afacerilor, specificul afacerilor cu deșeuri de metale feroase și neferoase, concurența, lipsa specialiștilor, condițiile meteo, fluctuația prețurilor și a curslui valutelor.

Menționăm că, din noiembrie 2021, Uniunea Europeană a impus interdicție la exportul de deșeuri de metale și aliajele acestora în formă metalică din Republica Moldova.

Principalul importator de deșeuri de metale din statele UE era Uzina Metalurgică din Rîbnița. Importurile proveneau în special din România, iar interdicția a lovit anume în această uzină.

În consecință, Uzina Metalurgică de la Rîbnița a fost nevoită să se reorienteze spre achizițiile de deșeuri pe piața internă, dar nu prin Metalferos, cum era până la 2020, ci prin firme afiliate.

Situaţia de la Metalferos se înrăutăţește

Un alt factor este faptul că piața de export a metalelor feroase și neferoase a fost demonopolizată de la finele anului 2019 și pe piață sunt jucători care au înghesuit Metalferos.

Amintim că recent Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) a anunţat că examinează oportunitatea instituirii monopolului de stat asupra activității de livrare de resturi și deșeuri de metale feroase și neferoase către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova și care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar.

Motivul invocat de către MDED, sunt evoluțiile din sectorul pieței metalelor uzate, fără a prezenta careva date concrete.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gala MTV Video Music Awards 2024, decalată cu o zi pentru a nu se suprapune cu dezbaterea prezidenţială din 10 septembrie

Gala MTV Video Music Awards 2024, decalată cu o zi pentru a nu se suprapune cu dezbaterea prezidenţială din 10 septembrie Gala MTV Video Music...

‘Rinocerul’ lui Banksy, vandalizat de un bărbat cu cagulă

'Rinocerul' lui Banksy, vandalizat de un bărbat cu cagulă Cea mai recentă creaţie murală a lui Banksy a fost vandalizată de un bărbat cu cagulă...

Un chinez a demontat şi furat peste 20 de aparate de aer condiţionat pentru a le vinde

Un chinez a demontat şi furat peste 20 de aparate de aer condiţionat pentru a le vinde Căldura din timpul verii a determinat un bărbat...

Numărul cazurilor de leptospiroză continuă să crească în Filipine, depăşind pragul de 2.000

Numărul cazurilor de leptospiroză continuă să crească în Filipine, depăşind pragul de 2.000 Departamentul de Sănătate din Filipine (DOH) a anunţat marţi că numărul cazurilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.