Situația din Chișinău – în atenția Avocatului Poporului

Publicat:

Situația din Chișinău – în atenția Avocatului Poporului

Ultimele inițiative ale administrației locale din Chișinău trezește îngrijorarea Avocatului Poporului, Ceslav Panico, și Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi.

Citește și: „Aventurile” deputatului Marian în troleibuz


Este vorba despre inițiativa de lichidare a grupurilor cu program prelungit din clasele primare și stoparea finanțării serviciului de asistență socială personală.

În ceea ce privește lichidarea grupelor cu program prelungit pentru elevi, avocații poporului consideră că decizia „contravine unui cadru extins de obligații internaționale și normative naționale privind drepturile omului, inclusiv drepturile copiilor”.

„Renunțarea la finanțarea claselor/grupelor cu program prelungit ar putea duce la o expunere sporită la riscuri pentru copii, inclusiv riscuri legate de accidente, abuz și comportamente antisociale. Aceasta contravine Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului și altor instrumente internaționale”, se menționează în nota emisă de Oficiul Avocatului Poporului.

Situația din Chișinău – în atenția Avocatului Poporului

Cât ține de stoparea finanțării serviciului de asistență personală, se menționează că acest lucru „ar putea încălca drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, inclusiv accesibilitatea, egalitatea în fața legii și dreptul de a trăi în comunitate”.

„Renunțarea la aceste servicii ar putea afecta regimul de muncă al părinților, în special al mamelor, ducând la reducerea posibilității de implicare în muncă cu normă deplină și având consecințe asupra remunerației… Conform articolului 3 din Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, interesul superior al copiilor trebuie luat în considerare cu prioritate în toate acțiunile care îi privesc”, se menționează în document.

În acest sens, Ombudsmanii îndeamnă administrația publică municipală Chișinău să suspende cele două decizii, să organizeze discuții publice participative la aceste subiecte, eventual cu implicarea reprezentanților autorităților naționale și să vină cu soluții de îmbunătățire a serviciilor, dar nu de lichidare a acestora.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi falşi poliţişti au forţat o tânără să le dea o mică avere

Doi falşi poliţişti au forţat o tânără să le dea o mică avere Doi indivizi, de 35 și 46 de ani din raionul Ocnița, s-au...

Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere a obiectelor explozibile

Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere a obiectelor explozibile Polițiștii de frontieră și carabinierii își vor consolida capacitățile de recunoaștere...

Raportul Curții de Conturi privind angajamentele asumate în procesul de aderare la UE

Raportul Curții de Conturi privind angajamentele asumate în procesul de aderare la UE Tatiana Șevciuc, Președinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), la data...

Dorin Recean face o vizită de lucru în Ceadîr-Lunga

Dorin Recean face o vizită de lucru în Ceadîr-Lunga Prim-ministrul Dorin Recean va întreprinde joi, 4 iulie, o vizită de lucru în municipiul Ceadîr-Lunga, unde...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.