X

Situaţia din Idlib, ‘cea mai mare criză din lume’ (ONU)

Situaţia din regiunea siriană Idlib reprezintă “cea mai mare criză din lume pe care o avem în prezent”, a afirmat marţi un responsabil al ONU, la o zi după o misiune de evaluare umanitară în nord-vestul Siriei, informează AFP, potrivit agerpres.

“Ne confruntăm cu o criză umanitară cu adevărat majoră”, a declarat Kevin Kennedy, coordonator regional al ONU pentru criza din Siria. “Noi – naţiuni, ONG-uri – care acţionăm la frontiera dintre Turcia şi Siria, ne vom intensifica eforturile”, însă “avem un drum lung de făcut, nevoile sunt copleşitoare”, a adăugat el în timpul unei legături video cu jurnalişti la New York.

Citeşte şi: CUTREMUR politic în Ucraina! Premierul şi-a dat demisia!

Luni, Kevin Kennedy s-a deplasat în nord-vestul Siriei împreună cu reprezentanţi a şase agenţi ale ONU, printre care UNHCR, UNICEF, PAM, OMS, pentru o misiune de evaluare cerută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Concluziile ei ar putea duce eventual la stabilirea unei prezenţe a ONU în nord-vestul Siriei.

“Violenţa trebuie să înceteze şi noi avem nevoie de o soluţie politică”, a insistat responsabilul ONU. “Oamenii mor în fiecare zi, copiii mor de frig. Aceasta nu se va sfârşi decât după ce vor înceta tirurile”, a apreciat el.

Numărul de persoane care locuiesc în provincia Idlib, unde regimul sirian vrea să-şi reimpună controlul în faţa jihadiştilor şi insurgenţilor, este estimat la 3 milioane de persoane, dintre care 1 milion de copii. Mai mult de 6.000 de membri de ONG-uri le acordă ajutor, însă încă 2.000 nu ar fi în plus, a precizat Kevin Kennedy.

În timpul unei conferinţe de presă separate, Robert Mardini, reprezentant pe lângă ONU al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a subliniat de asemenea că “nevoile (locuitorilor din Idlib) sunt enorme şi devin tot mai mari”.

Citeşte şi: Joe Biden salută rezultatele alegerilor primare democrate

“Este cel mai mare val de persoane strămutate de la începutul conflictului” în Siria în 2011, a spus el, subliniind că numeroase familii din Idlib nu au posibilitatea de a fugi şi rămân blocate, fără posibilitatea unui ajutor, în zone bombardate cu regularitate.

ONU evaluează la aproape 1 milion de persoane, dintre care jumătate sunt copii, numărul de refugiaţi din nord-vestul Siriei de la începutul lui decembrie 2019.

Tags: Antonio GuterresComitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR)IdlibKevin Kennedynew yorkOMSONUPAMsiriaUNHCRUnicef
Categorii: Știrile zilei