X

Situaţia umanitară la Tripoli s-a deteriorat grav: Cartiere rezidenţiale devin câmpuri de luptă (CICR)

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a atras atenţia joi asupra intensificării violenţelor în Libia şi a deteriorării situaţiei umanitare la Tripoli, unde ”cartiere rezidenţiale devin, treptat, câmpuri de luptă”, relatează AFP , potrivit Agerpres.

”Situaţia umanitară în şi în jurul capitalei Tripoli s-a deteriorat semnificativ în ultimele trei săptămâni”, odată cu lansarea de către forţele mareşalului Khalifa Haftar a unei ofensive pentru a captura capitala Tripoli, unde se află sediul Guvernul de Uniune Naţională (GNA ), recunoscut de comunitatea internaţională, potrivit unui comunicat difuzat de CICR.

Citește și : Patrick Shanahan, disculpat de orice încălcare a regulilor de etică ale Pentagonului

”Peste 30.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele şi s-au adăpostit la rude sau în clădiri publice”, a adăugat sursa citată.

Autorităţile libiene şi ONU au raportat în ultimele zile un număr de până la 35.000 de persoane strămutate.

”Întreruperile de curent sunt frecvente în zonele în care apar confruntări. Serviciile şi infrastructurile de bază la Tripoli, cum sunt spitalele sau staţiile de alimentare cu apă, care au fost afectate deja de violenţele din ultimii opt ani, sunt afectate şi mai mult”, explică CICR.

“Principala noastră preocupare o constituie civilii care locuiesc în apropierea liniilor de front. Cartiere dens populate devin treptat câmpuri de luptă”, a declarat directorul biroului CICR la Tripoli, Youness Rahoui.

Citește și : Carlos Ghosn a fost eliberat pe cauțiune

El subliniază faptul că este ”din ce în ce mai periculos pentru cadrele medicale să meargă şi să salveze răniţii’, în contextul intensificării bombardamentelor.

Cel puţin 278 de persoane au fost ucise şi 1.332 rănite în ultimele trei săptămâni de conflict, potrivit uni ultim bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Tags: CICRGNAKhalifa HaftarlibiatripoliViolente
Categorii: Știrile zilei