Situaţie foarte tensionată la Lagos după reprimarea sângeroasă a unei demonstranţii, condamnată internaţional

Publicat:

Situaţia a rămas foarte tensionată la Lagos, unde numeroase clădiri au fost incendiate miercuri, a doua zi după reprimarea sângeroasă a unei manifestaţii paşnice cu bilanţ controversat care a fost condamnată de comunitatea internaţională, relatează AFP, potrivit agerpres.

În pofida interdicţiei totale de circulaţie impuse de autorităţi, sediul unui post de televiziune, cunoscut pentru legăturile sale cu un politician al partidului la putere, a fost incendiat miercuri, la fel ca şi o staţie de autobuz şi mai multe alte clădiri private şi publice.


Citește și : Luare de ostatici într-o bancă din Georgia (VIDEO)

Mai multe focuri de armă trase de forţele de ordine au fost auzite în diferite locuri din oraş, potrivit unor martori citaţi de AFP.

Ţara rămâne stupefiată de violenţele din această zi de “marţi sângeroasă”, cum au titrat mai multe ziare din presa locală, iar apelurile la demisia preşedintelui Muhammadu Buhari s-au înmulţit, susţinute în special de vedeta muzicii nigeriene Davido şi de milioanele sale de abonaţi.

“Buhari, eşti un eşec! Bătrân şi incompetent! Nu vă vrem nici pe dvs, nici vicepreşedintele dvs, nici pe şeful poliţiei! Demisionaţi”, a postat pe Twitter celălalt mare star al muzicii nigeriene Wizkid.

De aproape două săptămâni, mii de tineri demonstrează în marile oraşe din Nigeria, ţara cu cea mai mare populaţie din Africa şi prima putere economică a continentului, împotriva puterii centrale.

Cel puţin 18 persoane, printre care doi poliţişti, au murit în aceste proteste, care au fost în general paşnice până de curând.

Acest bilanţ ar putea creşte însă considerabil în următoarele ore, după ce marţi seară peste 1.000 de manifestanţi care protestau paşnic la un punct de acces rutier au fost dispersaţi cu muniţie de război. Forţele armate au deschis practic focul asupra mulţimii, care a încălcat interdicţia de circulaţie totală impusă în statul Lagos în cursul după-amiezii.

Potrivit unor martori şi ONG-ului Amnesty International, “mai multe persoane” au fost ucise, dar până în prezent nu s-a putut confirma numărul lor exact.

Uniunea Europeană (UE) şi ONU au condamnat violenţele, UE considerând “crucial ca responsabilii pentru aceste abuzuri să fie judecaţi şi să dea socoteală”, în timp ce ONU a făcut apel “la încheierea brutalităţilor şi a abuzurilor poliţiei în Nigeria”.

Potrivit guvernatorului statului Lagos, care a anunţat că 25 de manifestanţi au fost răniţi şi transportaţi la spital, o persoană a murit “din cauza unei traume la cap”. El afirmase anterior că atacul nu s-a soldat cu “niciun mort”, dar apoi a dat înapoi.

Este vorba despre “elemente ale armatei nigeriene care au fost desfăşurate la Lekki”, a mai spus guvernatorul în prima sa declaraţie, afirmând că a fost declanşată o anchetă.

Citește și : Franţa INTERZICE un grup islamist

Contactată de AFP, armata nigeriană nu a reacţionat încă miercuri. Însă aceasta a negat pe Twitter că ar fi declanşat acest atac armat, publicând capturi de pe ecran cu articole care îi acuzau pe militari că sunt vinovaţi peste care au poziţionat menţiunea “Fake News”.

Marţi, poliţia a anunţat desfăşurarea imediată în întreaga ţară a unităţii sale anti-revoltă, în condiţiile în care manifestaţiile au degenerat în mai multe localităţi ale ţării. La Lekki, unde au avut loc incidentele, manifestaţiile au fost însă mereu paşnice.

Miercuri dimineaţă, indignarea a luat amploare, până dincolo de frontierele din Nigeria.

Candidatul democrat în alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden, a făcut apel la “preşedintele Buhari şi militarii nigerieni să pună capăt reprimării manifestanţilor în Nigeria, care s-a soldat deja cu mai mulţi morţi”, se menţionează într-un mesaj postat pe site-ul său de internet.

Super vedetele Rihanna şi Beyoncé şi-au exprimat şi ele susţinerea faţă de protestatari. “Sunt alături de fraţii şi surorile mele din Nigeria”, a scris Beyoncé pe Instagram.

Această mobilizare neobişnuită în Nigeria a început în octombrie pe reţelele sociale pentru a denunţa violenţele poliţiei şi s-a transformat puţin câte puţin într-o mişcare împotriva puterii şi a proastei guvernări.

Preşedinţia din Nigeria şi-a reafirmat angajamentul de “a reforma poliţia” şi le-a cerut din nou manifestanţilor să dea dovadă de “calm”, într-un comunicat publicat miercuri dimineaţă, care însă nu menţionează atacul de la Lekki.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a...

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius Ne așteaptă temperaturi de foc săptămâna viitoare. Meteorologii anunță valori termice de până...

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.