X

Situație politică complicată în Liban. Prim-ministrul demisionar a anunțat că revine în țară după de anunțase că pleacă in cauza amenințărilor cu moartea

Saad al-Hariri, care a demisionat din funcţia de prim-ministru al Libanului pe 4 noiembrie, s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, după care a declarat că îşi va clarifica poziţia când se va întoarce la Beirut săptămâna viitoare.

„Referitor la situaţia politică din Liban, voi reveni la Beirut zilele următoare, voi participa la festivităţile care marchează independenţa şi acolo voi face cunoscută poziţia mea asupra acestor subiecte, după ce mă voi întâlni cu preşedintele Michel Aoun”, a spus Hariri la finalul discuţiilor cu Macron de la Paris, citează Reuters.

El a refuzat să răspundă întrebărilor presei, încă a precizat că va reveni în Beirut până miercuri, când Libanul sărbătoreşte independenţa. Hariri i-a mulţumit lui Macron, care a avut rol de mediator, ca parte a eforturilor Franţei de a detensiona situaţia din regiune, pentru ajutorul dat.

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a anunţat pe Twitter că Hariri l-a sunat din Paris şi a precizat că va reveni în ţară până miercuri.

„Libanul este zguduit, aşa că este important ca Hariri să vină la Paris pentru a colabora să găsim cel mai bun mod de a ieşi din criză”, a spus un diplomat francez. „Încercăm să creăm condiţiile pentru ca situaţia să nu escaladeze în regiune. Vrem să evităm răspândirea crizei, care poate scăpa de sub control”.

Demisia neaşteptată a lui Hariri şi şederea lui în Arabia Saudită au cauzat temeri pentru stabilitatea Libanului. Vizita lui în Franţa, alături de familie, este văzută ca un pas pentru ieşirea din criză.

Okab Saqr, membru în parlamentul libanez din pafrtea partidului lui Hariri, a spus că după vizita premierului demisionar în Franţa va face „un scurt turneu arab” înainte de a ajunge la Beirut.

Tags: Arabia sauditaEmmanuel MacronHezbollahLibanMichel AounSaad al-Hariri
Categorii: Sinteze