Slavi Trifonov vrea să facă propriul guvern în Bulgaria

Publicat:

Fostul animator bulgar de televiziune Slavi Trifonov, al cărui partid antisistem, recent creat, a obţinut un scor foarte bun la alegerile legislative de duminică din Bulgaria, a revendicat luni dreptul de a forma noul guvern, refuzând însă să se asocieze cu alte forţe protestatare, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Este timpul să trecem la altceva’, a declarat Trifonov, în vârstă de 54 de ani, pe canalul propriu.


Citeşte şi: Epidemiile GEMENE din Haiti, violența și coronavirusul, deschid ‘faza critică’ după asasinarea președintelui

‘Există un astfel de popor’ (ITN), partidul său fondat în 2020, ‘nu va forma o coaliţie cu niciun alt partid, dar îşi va asuma responsabilitatea de a constitui propriul cabinet’, a spus Trifonov, insistând că vrea să rupă cu practicile din trecut ‘imorale şi nedemne’.

Conform proiecţiilor, ITN ar obţine 64 din cele 240 de mandate din parlament, departe de o majoritate.

Trifonov, care suferă de probleme de sănătate, nu va încerca să devină prim-ministru.

Pentru acest post el l-a ales pe un politician experimentat, Nikolai Vasilev, poliglot şi de mai multe ori ministru. Vasilev ar urma să fie secondat de o echipă de tineri şi femei, toţi cu studii în străinătate.

Pentru prima dată şi-ar putea face intrarea în formula de guvern o reprezentantă a comunităţii rome, o minoritate estimată la 9% din populaţie şi supusă încă unei puternice discriminări.

Trifonov trebuie totuşi să aştepte rezultatele definitive ale scrutinului: dacă partidul său va fi pe primul loc, preşedintele Rumen Radev îi va încredinţa misiunea de a forma un guvern care va succeda echipei interimare numite după alegerile din aprilie.

‘Slavi’, cum îl numesc bulgarii, le-a mulţumit alegătorilor pentru ‘sprijinul lor fantastic’.

Citește și: Partidul lui Maia Sandu a câștigat categoric alegerile din Republica Moldova

Conform rezultatelor parţiale ale scrutinului de duminică, marcat de un puternic absenteism, ITP se află la egalitate cu partidul conservator GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov, care a guvernat timp de un deceniu.

După numărarea a 95,22% din buletine, GERB a întrunit 23,91% din voturi, iar ITN 23,66%, dar votul bulgarilor din străinătate, favorabil partidului lui Trifonov, ar urma să facă diferenţa şi să-i permită acestuia să treacă pe primul loc, a fost de părere analistul Dobromir Jivkov de la institutul Market Links, la postul bTV.

Socialiştii se plasează de-abia pe locul al treilea, cu un scor de 13,63%, urmaţi de un alt partid protestatar, Bulgaria democratică (dreapta), care a declanşat anul trecut o mişcare de contestare masivă a lui Borisov, acuzat de favorizarea corupţiei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.