X

Slavi Trifonov vrea să facă propriul guvern în Bulgaria

Fostul animator bulgar de televiziune Slavi Trifonov, al cărui partid antisistem, recent creat, a obţinut un scor foarte bun la alegerile legislative de duminică din Bulgaria, a revendicat luni dreptul de a forma noul guvern, refuzând însă să se asocieze cu alte forţe protestatare, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Este timpul să trecem la altceva’, a declarat Trifonov, în vârstă de 54 de ani, pe canalul propriu.

Citeşte şi: Epidemiile GEMENE din Haiti, violența și coronavirusul, deschid ‘faza critică’ după asasinarea președintelui

‘Există un astfel de popor’ (ITN), partidul său fondat în 2020, ‘nu va forma o coaliţie cu niciun alt partid, dar îşi va asuma responsabilitatea de a constitui propriul cabinet’, a spus Trifonov, insistând că vrea să rupă cu practicile din trecut ‘imorale şi nedemne’.

Conform proiecţiilor, ITN ar obţine 64 din cele 240 de mandate din parlament, departe de o majoritate.

Trifonov, care suferă de probleme de sănătate, nu va încerca să devină prim-ministru.

Pentru acest post el l-a ales pe un politician experimentat, Nikolai Vasilev, poliglot şi de mai multe ori ministru. Vasilev ar urma să fie secondat de o echipă de tineri şi femei, toţi cu studii în străinătate.

Pentru prima dată şi-ar putea face intrarea în formula de guvern o reprezentantă a comunităţii rome, o minoritate estimată la 9% din populaţie şi supusă încă unei puternice discriminări.

Trifonov trebuie totuşi să aştepte rezultatele definitive ale scrutinului: dacă partidul său va fi pe primul loc, preşedintele Rumen Radev îi va încredinţa misiunea de a forma un guvern care va succeda echipei interimare numite după alegerile din aprilie.

‘Slavi’, cum îl numesc bulgarii, le-a mulţumit alegătorilor pentru ‘sprijinul lor fantastic’.

Citește și: Partidul lui Maia Sandu a câștigat categoric alegerile din Republica Moldova

Conform rezultatelor parţiale ale scrutinului de duminică, marcat de un puternic absenteism, ITP se află la egalitate cu partidul conservator GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov, care a guvernat timp de un deceniu.

După numărarea a 95,22% din buletine, GERB a întrunit 23,91% din voturi, iar ITN 23,66%, dar votul bulgarilor din străinătate, favorabil partidului lui Trifonov, ar urma să facă diferenţa şi să-i permită acestuia să treacă pe primul loc, a fost de părere analistul Dobromir Jivkov de la institutul Market Links, la postul bTV.

Socialiştii se plasează de-abia pe locul al treilea, cu un scor de 13,63%, urmaţi de un alt partid protestatar, Bulgaria democratică (dreapta), care a declanşat anul trecut o mişcare de contestare masivă a lui Borisov, acuzat de favorizarea corupţiei. 

Tags: Boiko BorisovBulgariaExistă un Astfel de Popor (ITN)Nikolai VasilevRumen RadevSlavi Trifonovsofia
Categorii: Diaspora