X

Slobodan Praljak a fost incinerat în cadrul unei ceremonii funerare private la Zagreb (presă)

Criminalul de război croat din Bosnia, Slobodan Praljak, care s-a sinucis cu cianură la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, a fost incinerat joi la Zagreb în cadrul unei ceremonii funerare private, scrie sâmbătă cotidianul croat Vecernji List, relatează AFP. 

Slobodan Praljak a înghiţit pe 29 noiembrie o fiolă cu otravă în faţa judecătorilor stupefiaţi ai TPIY din Haga, care confirmaseră condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise de inculpat în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Praljak, 72 de ani, a fost transportat de urgenţă la spital, unde a şi murit.

Rezultatele preliminare ale autopsiei au relevat vineri că Praljak a decedat ca urmare a unei insuficienţe cardiace provocate de o concentraţie mare în sânge de cianură de potasiu.

Ceremonia funerară a avut loc joi la crematoriul Mirogoj din Zagreb în prezenţa unor rude apropiate şi a câtorva prieteni “pe care el i-a menţionat într-o scrisoare de rămas bun”, potrivit ziarului, citând surse anonime.

Informaţia nu a putut fi confirmată de o sursă independentă şi ceremonia nu a fost făcută publică pe site-ul cimitirului Mirogoj, aşa cum se întâmplă de obicei.

Într-o scrisoare trimisă familiei sale în urmă cu câţiva ani şi care trebuia deschisă la moartea sa, Praljak a scris că doreşte funeralii private, a afirmat săptămâna trecută avocata sa Nika Pinter.

Asociaţia generalilor croaţi va organiza luni o ceremonie în memoria lui Praljak şi o slujbă va ava loc în aceeaşi zi într-o biserică din Zagreb.

Deşi declarat criminal de război de justiţia internaţională, Slobodan Praljak a fost salutat ca un erou de numeroşi croaţi, atât în Bosnia, cât şi în Croaţia.

Tags: Asociaţia generalilor croaţibosniacrematoriul Mirogojcriminal de razboifuneralii privateNika Pinterrazboirăzboiului din BosniaSlobodan PraljakTribunalul Penal Internaţional pentru fosta IugoslavieZagreb
Categorii: Diaspora