X

Sloganuri anti-Khamenei în Iran după ce zeci de oameni au murit din cauza prăbuşirii unei clădiri

Protestatari în mai multe oraşe din Iran au scandat sloganuri antiguvernamentale, în noaptea de luni spre marţi, inclusiv “moarte lui Khamenei”, după prăbuşirea unei clădiri în sud-vestul ţării, soldată cu zeci de morţi, arată înregistrări video postate pe reţelele de socializare, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit unor surse oficiale, bilanţul victimelor a crescut marţi la 34 de morţi şi că alte 37 de persoane au fost rănite în urma prăbuşirii, la 23 mai, a clădirii rezidenţiale şi comerciale cu 10 etaje din Abadan, în regiunea petrolieră Khuzestan. Echipele de salvare continuau să caute victime sub dărâmături, au precizat acestea.

Citeşte şi: Cum A POMPAT China miliarde de dolari în Caraibe – Black News

Autorităţile atribuie prăbuşirea Clădirii Metropol corupţiei individuale şi măsurilor de siguranţă slabe şi afirmă că 13 persoane au fost arestate până acum pentru încălcări ale normelor de construcţie.

Cu toate acestea, protestatarii iranieni dau vina pe neglijenţa guvernului şi pe corupţia endemică.

Sloganuri precum “moarte lui Khamenei”, o referire la liderul suprem Ali Khamenei, sunt auzite pe o înregistrare video neverificată şi distribuită pe Twitter, care oferă ca locaţie districtul Nazi-abad din sudul Teheranului.

Sloganurile anti-Khamenei sunt considerate o linie roşie pentru Republica Islamică.

Un alt video neverificat arată trupe speciale de poliţie pe motociclete în aceeaşi zonă, aparent pentru a perturba sau intimida protestatarii.

În oraşul-port din sud Bushehr, protestatarii sunt auziţi strigând “Moarte dictatorului”, de asemenea o referire la Khamenei.

“Ei mint că este America; inamicul nostru este chiar aici”, strigă protestatarii. Acesta este un slogan comun în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, notează Reuters.

Pe social media sunt postate videoclipuri cu proteste şi din alte oraşe iraniene.

Poliţia iraniană a folosit gaze lacrimogene şi a tras focuri de armă în aer pentru a dispersa mulţimile şi au avut loc ciocniri cu manifestanţii în timpul protestelor de o săptămână.

Citeşte şi: Preşedintele Osetiei de Sud ANULEAZĂ referendumul pentru alipirea la Rusia – Black News

Relatând despre dezastru, media oficiale iraniene au arătat în principal procesiuni de doliu religioase şi funerare. Vorbind la televiziunea de stat, guvernatorul din Abadan i-a avertizat însă pe oameni să urmărească numai mass-media oficiale şi să evite “zvonurile” din social media.

Iranienii sunt deja frustraţi de preţurile mari la alimente şi problemele economice într-un moment în care eforturile stagnează pentru a ajunge la o reînviere a unui acord nuclear din 2015 cu puterile mondiale şi, odată cu acesta, scutirea de sancţiuni.

Tags: Abadanayatolahul Ali KhameneiBushehrIranKhuzestanNazi-abadteheran
Categorii: Sinteze