Slovacia amână decizia de înlocuire a avionelor sale de vânătoare de producţie rusească

Publicat:

Slovacia va amâna decizia cu privire la eventuala achiziţionare a unor avioane de vânătoare americane F-16 sau suedeze Gripen, care să înlocuiască flota sa de aparate de producţie rusească MiG-29, a anunţat miercuri premierul slovac Peter Pellegrini, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Ministerul Apărării slovac urma să prezinte până la 29 iunie o analiză asupra celor două opţiuni, în vederea aprobării de către guvern, dar Pellegrini a spus că aceasta este o decizie mult prea importantă pentru a fi luată sub presiune.


Citește și : Un lider AfD ‘îi dă peste nas’ lui Merkel: ‘Trump este mai bine informat ca ea!’

”Vreau să văd oferte comparabile pentru a elimina orice dubii. Aceasta este o decizie serioasă care implică miliarde de euro”, a explicat şeful executivului slovac.

Slovacia, membră a NATO, a semnat un contract de mentenanţă cu Rusia pentru cele 12 avioane MiG-29 din dotarea forţelor sale aeriene. Contractul este în vigoare până în toamna lui 2019.

În cazul în care Bratislava decide să cumpere aparatele suedeze Gripen, acestea pot fi livrate într-un termen de 18 până la 24 de luni, în timp ce pentru livrarea avioanelor militare americane F-16 ar fi nevoie să se aştepte mai mult, a explicat Jaroslav Nad, analist în cadrul Institutului slovac pentru politici de securitate.

Bratislava şi concernul suedez Saab, care produce avioanele Gripen, au purtat discuţii timp de câţiva ani, înainte ca ministrul apărării slovac Peter Gajdos să invite la discuţii şi alţi producători.

Citește și : Reacţia premierului britanic la situaţia copiilor de migranţi din SUA: ‘Profund şocantă’

Saab a anunţat în luna mai că, în cazul în care va câştiga licitaţia, susţine mutarea unui centru logistic din Suedia în Slovacia, care ar putea deservi aparatele Gripen din dotarea mai multor ţări europene, printre care Ungaria şi Republica Cehă.

Polonia are în dotarea forţelor sale aeriene 48 de aparate F-16, realizate de compania americană Lockheed Martin, dar şi circa 30 de avioane de fabricaţie rusească MiG-29.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.