Slovacia anunţă începerea procesului în cazul asasinării lui Jan Kuciak

Publicat:

Procesul unui influent om de afaceri slovac şi a altor trei indivizi inculpaţi pentru că au ordonat şi executat uciderea jurnalistului de investiţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova, va începe la 19 decembrie, a anunţat miercuri tribunalul penal special, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

Uciderea jurnalistului şi a partenerei sale încă este un subiect de prim-plan în Slovacia, la un an după ce a dus la declanşarea unor proteste masive împotriva corupţiei şi a determinat demisia premierului de atunci, Robert Fico, care fusese prim-ministru zece din ultimii 12 ani.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic pe coasta Mexicului

Procesul vine înaintea alegerilor generale de la 29 februarie, iar sondajele arată o scădere a sprijinului pentru partidul SMER şi o creştere a popularităţii formaţiunilor antisistem şi de extremă-dreapta, în contextul în care politicieni din partidele tradiţionale încearcă să minimalizeze legăturile lor cu principalul suspect.

Kuciak, care avea 27 de ani, şi Kusnirova au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor de la periferia capitalei Bratislava în luna februarie a anului trecut.

Procurorii susţin că omul de afaceri Marian Kocner, care era vizat de anchetele jurnalistice despre corupţie ale jurnalistului, a comandat crima.

Kocner şi alţi doi presupuşi complici au pledat nevinovaţi, în timp ce un al patrulea suspect a recunoscut crima.

Un al cincilea bărbat a mărturisit că a facilitat crima şi a ajuns la un acord cu procurorii pentru a acţiona ca martor în procesul celorlalţi patru, care ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Vezi şi: 25 de migranţi clandestini au fost găsiţi pe un feribot, ascunşi într-un container frigorific – VIDEO

Cazul este văzut ca un test pentru independenţa poliţiei şi justiţiei din Slovacia, după ce ancheta a arătat legături personale şi de afaceri între Kocner şi oficiali din domeniul securităţii.

În ultimele săptămâni, au avut loc mai multe demisii, printre care şi a unui ministru adjunct, a doi procurori şi a unui judecător. Toţi au negat orice legătură cu autorii crimei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.