Slovacia : Criza politică declanșată de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak continuă (Robert Fico)

Publicat:

Premierul slovac Robert Fico nu a reuşit vineri să dezamorseze criza politică ce a urmat asasinării jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, el anunţând noi contacte cu liderii politici pentru săptămâna viitoare, în timp ce preşedintele Andrej Kiska a cerut din nou demisia guvernului sau alegeri anticipate, iar noi proteste antiguvernamentale şi anticorupţie sunt anunţate în cursul serii, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

‘Cetăţenii aşteaptă o soluţie reală pentru criza politică şi să fie asumată clar responsabilitatea politică pentru situaţia de neîncredere şi a justiţiei ţării (…) Văd două posibilităţi: o reconstrucţie substanţială a guvernului, care a polarizat ţara, sau alegeri anticipate ‘, a declarat vineri preşedintele Andrej Kiska, pe care premierul Robert Fico l-a acuzat că încearcă să profite de situaţie pentru a-i dărâma guvernul şi că ar complota inclusiv cu George Soros, cu care şeful statului ar fi avut contacte discrete, conform agerpres.


Jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak a fost asasinat cu focuri de armă împreună cu iubita sa în apartamentul lor, în ultimul weekend din februarie. Anchetele sale jurnalistice se axau pe legăturile obscure dintre oamenii de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia. În urma celor două crime au fost reţinuţi şapte suspecţi italieni, care între timp au fost eliberaţi din lipsă de probe.

Citește și : Siria : Orașul Afrin este încercuit (Erdogan)

Deşi circumstanţele acestui asasinat rămân neclare, uciderea jurnalistului a avut ca efect un val de indignare şi de proteste în ţară. Vinerea trecută, zeci de mii de persoane au participat la manifestaţii anticorupţie în mai multe oraşe slovace, dintre care circa 25.000 la Bratislava, protestatarii cerând demisia lui Fico. Noi proteste sunt anunţate şi pentru vineri seara, cel convocat la Bratislava având ca slogan: ‘Să ne ridicăm pentru o Slovacie decentă’.

Pe lângă presiunea socială, principalul partid de guvernământ, formaţiunea social-democrată SMER a lui Fico, a primit din partea unuia dintre partenerii coaliţiei tripartite de guvernare un ultimatum să-l demită pe ministrul de interne.

Preşedintele Kiska a mai reproşat guvernului că ar fi ignorat ani la rând avertismentele serviciilor secrete privind prezenţa mafiei italiene în Slovacia.

Premierul Fico a refuzat deocamdată să demită vreun membru al cabinetului şi va avea în cursul weekendului sau luni o nouă reuniune cu partidelor coaliţiei guvernamentale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.