X

Slovacia dezminte că ar fi participat intenţionat la răpirea unui om de afaceri vietnamez la Berlin

Responsabili slovaci au dezminţit vineri că autorităţile de la Bratislava ar fi participat intenţionat la transportarea către Hanoi a unui om de afaceri vietnamez răpit anul trecut la Berlin, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cotidianul slovac Dennik N a afirmat, confirmând informaţiile publicate în Germania, că Slovacia a pus la dispoziţia autorităţilor vietnameze un avion guvernamental care a servit la transportarea omului de afaceri Trinh Xuan Thanh.

Citește și : Compania chineză Unipec suspendă importurile de petrol din SUA

”Autorităţile slovace nu au participat intenţionat la răpirea în străinătate a unui cetăţean vietnamez, indiferent de maniera în care a avut loc aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne slovac, Petar Lazarov.

El a calificat articolul din publicaţia Dennik N, realizat în colaborare cu cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, drept unul ”ştiinţifico-fantastic”.

Bărbatul răpit – un fost director al unei companii publice vietnameze care încerca să obţină azil politic în Germania – se plimba în parcul Tiergarten din Berlin, în iulie 2017, când a fost băgat cu forţa într-o camionetă şi ulterior transportat în Vietnam, foarte probabil via Republica Cehă sau Slovacia.

Citește și : Siria: YPG recrutează copii din taberele de persoane strămutate (HRW)

Răpirea omului de afaceri vietnamez a provocat o criză diplomatică între Germania şi Vietnam. Parchetul federal german a afirmat că membrii comandoului au acţionat la iniţiativa serviciilor guvernamentale de la Hanoi. Guvernul de la Berlin a reacţionat la acest incident – ce a adus aminte de ‘războiul rece’ – expulzând doi diplomaţi vietnamezi şi convocându-l de mai multe ori pe ambasadorul Vietnamului

Tags: berlinbratislavagermaniaHanoiSlovaciaTrinh Xuan Thanh
Categorii: Diaspora