Slovacia a extrădat către Rusia un solicitant de azil, în pofida protestelor unor organizaţii pentru drepturile omului

Publicat:

Autorităţile din Slovacia au extrădat către Rusia un solicitant de azil din Republica Inguşetia din Caucazul rus, a anunţat miercuri Ministerul slovac al Justiţiei, transmite Reuters. Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului au protestat împotriva deciziei, care vine după ce în iunie Comisia ONU pentru drepturile omului a interzis Slovaciei să-l extrădeze pe Aslan Iandiev, căutat de autorităţile ruse pentru implicarea sa într-o serie de atacuri cu bombă, potrivit agerpres.

Iandiev se afla în custodia autorităţilor slovace din 2011. Rusia a emis pe numele său un mandat de arestare pentru implicare în atacuri cu bombă produse în Vladikavkaz, a precizat într-un comunicat serviciul federal de securitate rus FSB.


Citește și : Turcia îl menține în arest preventiv pe pastorul american Andrew Brunson, judecat de ”terorism”

Iniţial, el ceruse azil în Slovacia în 2008, sub un nume fals, declarând că a fost torturat pentru a mărturisi fapte legate de terorism, potrivit avocatului său Lukas Opett.

Acesta a mai spus că procedura de azil încă nu a fost încheiată conform prevederilor legale, ceea ce înseamnă că extrădarea este ilegală. Avocatul lui Iandiev a adăugat că nu şi-a mai putut contacta clientul de vinerea trecută şi că nu a fost informat oficial în legătură cu extrădarea.

Ministerul slovac al Justiţiei a explicat la rândul său că extrădarea a avut loc marţi, cu o zi înainte să expire perioada de 60 de zile de la aprobarea ei. “Dacă Slovacia nu l-ar fi extrădat marţi pe Iandiev, ar fi trebuit să-l elibereze din închisoare, ceea ce ar fi creat un risc de securitate având în vedere că este căutat pentru acuzaţii de terorism în Rusia”, a argumentat ministerul.

Liga Drepturilor Omului din Bratislava şi Amnesty International Slovacia au protestat împotriva extrădării, care a încălcat, afirmă organizaţiile, o decizie preliminară din iunie a Comisiei ONU pentru drepturile omului de a interzice Slovaciei să pună în aplicare această măsură. “Iandiev este expus riscului de a fi torturat şi supus altor tratamente abuzive în Rusia”, a denunţat Amnesty International Slovacia.

Citește și : Germania caută o înţelegere cu Trump (Politico)

Ministerul slovac al Justiţiei şi-a bazat în schimb decizia pe o hotărâre din mai a Curţii europene pentru drepturile omului, care a refuzat să ceară interzicerea extrădării lui Iandiev.

Rusia a dat asigurări că va informa Slovacia în legătură cu locul unde se află Iandiev şi că îi va permite acestuia să se întâlnească cu reprezentanţi ai ambasadei slovace.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.