X

Slovacia : Cel mai mic partid din alianţa de guvernare cere alegeri anticipate

Cel mai mic partid din guvernul slovac de coaliţie, Most-Hid, a ameninţat cu retragerea din alianţă dacă celelalte partide nu sunt de acord cu cererea sa privind organizarea de alegeri anticipate, în contextul crizei provocate de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei sale, relatează marţi agenţia DPA.

Într-o rezoluţie, partidul Most-Hid a estimat că alegerile anticipate sunt necesare pentru soluţionarea crizei provocate de asasinarea celor două persoane în urmă cu două săptămâni. Cererea a survenit în pofida demisiei, luni, a ministrului de interne Robert Kalinak, conform agerpres.

Kalinak a demisionat după ce zeci de mii de persoane au demonstrat vineri împotriva guvernului social-democratului Robert Fico şi au cerut o anchetă efectivă în cazul asasinării lui Kuciak. A fost cel mai amplu protest în Slovacia de la căderea comunismului în Europa de Est în urmă cu aproape trei decenii.

BloombergQuint

Citește și : UE ‘pompează’ în Turcia 3 miliarde de euro

Jurnalistul, care se axa pe investigarea unor cazuri de corupţie, pregătea un articol referitor la legăturile dintre mafia italiană şi persoane apropiate premierului Fico, care a dezminţit acuzaţiile. Articolul nefinalizat a fost publicat după asasinarea, pe 26 februarie, a lui Jan Kuciak (27 de ani) şi a logodnicei sale, care au fost împuşcaţi în locuinţa lor.

Fără Most-Hid, Smer-SD, formaţiunea lui Fico, şi Partidul Naţional Slovac (extrema-dreaptă) s-ar putea să nu supravieţuiască unei moţiuni de neîncredere, iniţiată luni de către Partidul Libertăţii şi Solidarităţii (opoziţia liberală).

Robert Fico a format coaliţia de guvernare după alegerile din 2016.

Tags: alegeri anticipatecoalitieeuropaJan KuciakMost-HidpartidRobert FicoSlovacia
Categorii: Diaspora