X

Slovacia nu poate renunţa la sistemul său antiaerian în favoarea Ucrainei

Ministerul slovac al Apărării insistă că Slovacia nu poate renunţa la sistemul său de apărare antirachetă S-300, care protejează în prezent spaţiul aerian slovac, fără un substitut adecvat, a declarat joi agenţiei TASR purtătoarea de cuvânt a ministerului Martina Koval Kakascikova, ca reacţie la o ştire difuzată de CNN că Bratislava şi-a dat acceptul preliminar de a trimite acest sistem în Ucraina, potrivit agerpres.

Atât SUA, cât şi NATO continuă să caute modalităţi de menţinere a capacităţilor de apărare ale Slovaciei, aşa încât nu este clar dacă respectivul sistem va fi sau nu trimis Ucrainei, a menţionat CNN, potrivit TASR.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Japonia (VIDEO)! Patru oameni au murit şi peste 100 de răniţi! – Black News

Două surse au declarat aceluiaşi canal de ştiri că Slovacia cere asigurări că sistemul S-300 va fi înlocuit imediat.

Dacă Slovacia îşi cedează sistemul S-300, va primi probabil rachete defensive sol-aer Patriot produse în SUA, a mai indicat CNN, citând două surse apropiate de negocierile în acest sens.

Germania şi Olanda au anunţat deja că vor trimite sisteme Patriot în Slovacia.

Citeşte şi: Ruşii blochează navigaţia în nord-vestul Mării Negre – Black News

Secretarul american al apărării Lloyd Austin era aşteptat în Slovacia în cursul zilei de joi, iar premierul slovac Eduard Heger (OLaNO) nu a exclus, într-un talk-show difuzat în weekend, ca pe agenda discuţiilor să se afle livrarea sistemului S-300 către Ucraina.

Şeful partidului slovac de opoziţie Smer-SD, fostul premier Robert Fico, a atenţionat guvernul să nu trimită sistemul de rachete S-300 în Ucraina. El a spus că asta ar însemna pierderea singurei tehnologii funcţionale de protecţie a spaţiului aerian şi chiar implicarea activă a Slovaciei în războiul din Ucraina. 

Tags: bratislavaEduard HegerLloyd AustinMartina Koval KakascikovaNATORobert FicoS-300SlovaciaSUAucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina