Slovacia : Partidul de guvernământ încearcă să evite alegerile anticipate prin propunerea unui apolitic la conducerea Ministerului de interne

Publicat:

Partidul de guvernământ din Slovacia încearcă să evite alegerile anticipate, oferindu-i postul de ministru de interne unui oficial apolitic, pentru a investiga uciderea unui jurnalist a cărui moarte a cauzat o criză ce a dus la căderea premierului Robert Fico, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Şef al partidului de guvernământ Smer şi prim-ministru timp de zece din ultimii 12 ani, Fico a demisionat săptămâna trecută în contextul celor mai mari demonstraţii antiguvernamentale de la căderea comunismului în 1989, declanşate de uciderea jurnalistului Jan Kuciak, de 27 de ani, care investiga corupţia guvernamentală.


Citește și : Europol : Circa 30.000 de persoane radicalizate se află în Europa

Alegerea lui Fico pentru succesiune, vechiul aliat Peter Pellegrini, se întâlneşte în cursul serii de luni cu preşedintele Andrej Kiska pentru a-i propune noul cabinet.

Zeci de mii de slovaci au ieşit în stradă pentru a cere o anchetă şi organizarea de noi alegeri de când Kuciak şi logodnica sa au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor luna trecută.

Kiska, al cărui rol de preşedinte este, altfel, în bună măsură unul formal, trebuie să decidă dacă va accepta propunerea unui nou guvern al coaliţiei conduse de Smer sau va cere alegeri anticipate.

Pellegrini, vicepremier în guvernul lui Fico, a spus că noul ministru de interne va fi Jozef Raz, un apolitic care în prezent este şef de cabinet la Ministerul Sănătăţii. “Am decis să alegem o persoană apolitică. Nu este doar un expert, dar (faptul că este apolitic) ne oferă şansa de a aduce calmul în aceste vremuri complicate şi de a nu ridica suspiciuni că ar apăra interesele vreunui partid”, a afirmat Pellegrini.

Raz a studiat Economia şi Dreptul. El a condus departamentele de achiziţii şi de organizare din Ministerul Apărării şi a servit ca manager al serviciul poştal de stat înainte de a ajunge la Ministerul Sănătăţii în 2016.

Kiska a susţinut solicitarea protestatarilor de a-l demite pe Robert Kalinak, care a condus Ministerul de Interne în toate cele trei guverne ale lui Fico, pentru a se garanta o investigaţie detaliată asupra crimei.

Citește și : UE și Marea Britanie au căzut de acord asupra unei perioade ‘scurte’ de tranziţie post-Brexit

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.