X

Slovacia spune că este timpul să se ia o decizie în ce priveşte trimiterea de avioane de luptă Ucrainei

Slovacia trebuie să ia o decizie în ce priveşte trimiterea de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, a afirmat joi ministrul interimar al apărării, Jaroslav Nad, referindu-se la o flotilă de 11 aparate retrase din serviciu în vara trecută şi din care nu toate sunt în stare operaţională, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Cred că este timpul să luăm o decizie’, a scris Nad pe Facebook. ‘În Ucraina mor oameni, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianism slovac’, a adăugat el.

Citeşte şi: Putin, Zelenski sau românii ar putea lua Moldova?

Nad a adăugat că a discutat cu omologul său polonez miercuri, la o reuniune a UE, şi că i s-a transmis că Varşovia ar fi de acord cu un proces comun de donare de avioane MiG-29 Ucrainei.

Ţările occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat până acum să trimită avioane de vânătoare. Polonia s-a declarat dispusă să trimită avioane de luptă în cadrul unei coaliţii de state.

Joi, şeful administraţiei prezidenţiale de la Varşovia, Pawel Szrot, a declarat la Radio Puls că numărul avioanelor va fi mai mic decât al tancurilor germane Leopard 2, 14, promise de Polonia Kievului.

‘Cu siguranţă, nu va corespunde cu numărul tancurilor Leopard transferate. O vom face, cu siguranţă, într-o coaliţie internaţională mai largă’, a explicat el.

Premierul slovac Eduard Heger a spus luna trecută că ţara sa ar putea începe discuţii referitoare la livrarea de avioane după ce acestea au fost cerute în mod oficial de Kiev.

Heger conduce un guvern interimar până la alegerile anticipate din septembrie, iar ministrul apărării a spus că este pregătit să implice parlamentul în decizia cu privire la avioanele MiG-29.

Potrivit agenţiei slovace TASR, liderul partidului de opoziţie Smer-SD, Rober Fico, a declarat miercuri că parlamentarii formaţiunii nu vor sprijini niciun potenţial amendament la Constituţie care ar fi necesar spre a permite Slovaciei să doneze Ucrainei avioanele de vânătoare MiG-29 scoase din serviciu.

‘Dacă există discuţii despre amendarea Constituţiei, se confirmă faptul că în prezent în Slovacia nu există nicio instituţie de stat care are autoritatea de a decide donarea de avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei’, a afirmat el.

Fico a reiterat că partidul său este împotriva trimiterii suplimentare de arme Ucrainei, de aceea Smer-SD nu vrea să aibă nimic de-a face cu modificarea Constituţiei în acest scop.

Citeşte şi: Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina; există riscuri de escaladare a conflictului (raport SUA) – Black News

Totodată, Fico a spus că nu vede niciun motiv pentru care o şedinţă parlamentară specială care ar lua în discuţie această problemă ar trebui să aibă loc cu uşile închise.

Potrivit agenţiei TASR, Jaroslav Nad a declarat recent că ar trebui să le revină parlamentarilor să decidă potenţiala donare de avioane de luptă Kievului, indicând că în prezent conducerea legislativului discută opţiunea de a ţine o şedinţă în spatele uşilor închise. Guvernul interimar va aborda această chestiune doar după ce ea va avea aprobarea parlamentului.

Tags: Jaroslav NadMiG-29rusiaSlovaciaucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina