Slovacia vrea să scape ‘cât mai repede’ de toate MiG-urile sovietice

Publicat:

Slovacia, fostă ţară comunistă care are în dotare 12 avioane de luptă modernizate de tip MiG-29 la baza sa militară din Sliac (centrul ţării), şi-a declarat intenţia de a renunţa “cât mai repede” la acestei aparate de fabricaţie sovietică, a confirmat miercuri pentru EFE purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Martina Koval, transmite şi agerpres.

Această ţară central-europeană cu 5,4 milioane de locuitori, membră a NATO din 2004, “are interesul să renunţe cât mai repede la aparatele ruse MiG-29 şi la ‘tehnologia’ rusă de la Sliac”, a explicat Koval.


Citeşte şi: Americanii le dau ‘cu flit’ polonezilor: ‘Propunerea lor NU este viabilă!’ – Black News

Armata slovacă a achiziţionat în 2018 de la fabricantul american Lockheed Martin 14 avioane multirol F16 pentru a înlocui flota de MiG-29, în cadrul unui contract de vânzare evaluat la 1,632 miliarde de dolari.

În prezent, după cum a recunoscut Ministerul Apărării, Slovacia nu are încă la dispoziţie aceste noi avioane multirol, iar din acest motiv are nevoie de MiG-uri pentru a apăra spaţiul aerian slovac.

“Facem tot posibilul pentru a accelera acest proces”, a recunoscut la rândul său ministrul apărării slovac, Jaroslav Nad.

Totodată, Nad a calificat drept “nefericit” anunţul făcut marţi, în conferinţă de presă, de autorităţile poloneze, în care şi-au exprimat disponibilitatea de a ceda NATO avioanele MiG-29 pentru ca organizaţia, prin decizie în unanimitate, să le trimită în Ucraina, invadată de trupele ruse acum două săptămâni.

Citeşte şi: SUA se tem că ruşii ar putea pune mână pe structuri de arme biologice din Ucraina – Black News

“Slovacia comunică cu aliaţii săi într-un mod clar şi direct”, a afirmat Nad, care a discutat în ultimele ore cu omologul său american Lloyd Austin pentru a-şi armoniza poziţiile cu privire la conflictul ucrainean.

“Ambele ţări oferim Ucrainei toate mijloacele posibile şi disponibile pentru a se putea apărea cu mândrie împotriva unei agresiuni neprovocate din partea Rusiei”, a declarat Nad. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.