Smogul face ravagii şi în Pakistan, unde nici măcar nu se cunoaşte amploarea poluării

Publicat:

Spitalizări masive, companii închise, zboruri anulate, orare decalate în şcoli. Smogul face ravagii miercuri la Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, în condiţiile în care un nor de poluare care nu se va estompa în următoarele zile planează deasupra ţării, relatează AFP, potrivit agerpres.

Spre deosebire de India vecină, afectată şi ea grav de smog în ultimele zile, în Pakistan nu sunt disponibile date oficiale pentru a cuantifica amploarea fenomenului. Mai multe provincii şi oraşe, printre care şi capitala Islamabad, au fost totuşi vizibil afectate.


Un singur grup cetăţenesc, PakistanAirQuality, care dispune de instrumente de măsurare moderne dar limitate, publică oră de oră pe contul său de Twitter (@LahoreSmog) date despre poluare.

Citeşte şi: New Delhi se luptă să trăiască sub o pătură consistentă de smog

Miercuri dimineaţă, datele disponibile erau alarmante. La ora locală 09.11 (04.11 GMT), concentraţia de particule extra-fine atingea 757,2 micrograme pe metrul cub de aer la Lahore. Este chiar mai mult decât la New Delhi, declarat de OMS cel mai poluat oraş din lume în 2014, unde diferitele contoare plasate în oraş afişau niveluri între 400 şi 700 de micrograme pe metrul cub de aer.

OMS recomandă să nu se depăşească o expunere de 25 micrograme pe metrul cub în medie zilnică. Particulele în suspensie accentuează riscurile de boli cardiovasculare şi de cancer pulmonar.

La spitalul Mayo, unul dintre cele mai mari din Lahore, pacienţii aşteptau să primească tratament aşezaţi pe tărgi. Mai mulţi sexagenari, lungiţi pe tărgi, respirau în măşti de oxigen, potrivit AFP.

S-a mărit de patru ori numărul “problemelor oculare, infecţiilor respiratorii şi al complicaţiilor provocate de astm” legate de smog, a declarat medicul Irshad Hussain, intervievat de AFP. “Dacă erau o sută înainte, acum sunt 400”, din cauza “iritării gurii şi a nasului”, apreciază el.

Pentru a limita efectul său asupra celor mai tineri, guvernul din provincia Pendjab a decis marţi ca orele în şcolile locale să înceapă la ora 09.00, din cauza “smogului intens”, foarte puternic la primele ore ale dimineţii, faţă de 08.00 sau 08.30 în mod obişnuit.

Citeşte şi: SCANDAL uriaş în UK. Activităţile Prinţului Charles apar în ‘Paradise Papers’. Casa Regală reacţionează prompt

Circa 180 de firme au fost “închise” şi “350 de dosare” au fost deschise în cazul unor particulari care desfăşurau activităţi “poluante care provoacă smog”, a anunţat la rândul său directorul departamentului de mediu din Pendjab, Naseem Ur Rehman.

În condiţiile în care mare parte a ţării se confruntă cu acest val de poluare, compania aeriană pakistaneză PIA a anunţat modificări ale orarelor pentru anumite zboruri, unele întârziate, altele devansate, pentru a ocoli vârfurile de poluare şi anularea altora.

“Compania nu poate opera zboruri cu o vizibilitate scăzută ţinând cont de imperativele de securitate”, a precizat aceasta într-un comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.