Soarta comisarilor-desemnaţi Plumb şi Trocsanyi, în mâinile Parlamentului European

Publicat:

Soarta a doi membri ai viitoarei Comisii Europene a Ursulei von der Leyen se află în mâinile Parlamentului European (PE), după ce tentativele lor de a deveni comisari europeni au fost suspendate din cauza unor presupuse conflicte de interese, relatează dpa vineri, potrivit agerpres.

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aşteaptă o scrisoare de la PE în care acesta să prezinte deciziile şi recomandările Comisiei afaceri juridice (JURI), care a îngheţat cele două candidaturi, a declarat vineri, la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Mina Andreeva.


Citește și : CIA s-a folosit de o firmă spaniolă pentru a-l spiona pe Julian Assange

În conformitate cu regulile PE privind nominalizările, comisia JURI i-ar putea cere lui Von der Leyen să renunţe cu totul la candidaturi, forţând statele membre să propună nume noi, sau ar putea face recomandări pentru rezolvarea conflictului de interese, scrie agenţia de ştiri germană.

Comisia Juri urmează să se reunească din nou luni, în aceeaşi zi în care vor începe audierile comisarilor-desemnaţi, potrivit purtătorului de cuvânt al PE, Jaume Duch. Pe agenda reuniunii extraordinare de luni dimineaţă a comisiei JURI, consultate de AGERPRES, figurează un punct cu titlul “Evaluarea unor conflicte de interese potenţiale sau existente: comisarii-desemnaţi Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi”.

Ungurul Laszlo Trocsanyi a fost propus pentru a deveni comisar european pentru extindere, dar comisia JURI a exprimat îndoieli în scrisori consultate de dpa privind implicarea sa într-o firmă de avocatură, legăturile sale cu Rusia şi numirea unui asociat la Ministerul ungar al Justiţiei în perioada în care era ministru.

Comisia JURI a recomandat joi ca procedura de validare să fie suspendată în cazul său, la fel ca în cazul comisarului-desemnat român pentru transport, Rovana Plumb.

În cazul ei eurodeputaţii au considerat că are un conflict de interese din cauza unui împrumut pe care l-a contractat şi a lipsei de claritate privind modul în care îl va plăti fără a compromite postul pentru care a fost propusă, se menţionează într-o scrisoare a comisiei JURI consultate de dpa.

Citește și : NAUFRAGIU în Marea Egee! Șapte migranți s-au înecat în apropiere de insula Chios

În prezent, niciunul dintre ei nu poate să avanseze spre viitorul pas al procesului de nominalizare, audierile parlamentare, a declarat vineri Mina Andreeva.

După audieri, plenul PE va vota pe 23 octombrie asupra întregii echipe a viitoarei Comisiei Europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.