Soartă incertă pentru cei 50 de moldoveni rămaşi blocaţi la poarta egipteană

Publicat:

Soartă incertă pentru cei 50 de moldoveni rămaşi blocaţi la poarta egipteană

Președintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, a acceptat să deschidă punctul de control Rafah pentru a trimite ajutor umanitar în Fâșia Gaza, devastată de război.

Anunțul a fost făcut de președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, pe 18 octombrie, în timpul vizitei în Israel. Contactat pentru un comentariu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat că Cairo a dat undă verde doar trecerii convoaielor cu ajutoare umanitare. Potrivit lui, deocamdată nu este clar dacă refugiații, inclusiv moldoveni, care așteaptă să fie evacuați, vor putea trece frontiera Rafah, transmite Newsmaker.md.


„Acest lucru rămâne o necunoscută și pentru noi. Așteptăm decizia Egiptului și suntem optimiști că acest lucru se va întâmpla cât mai curând. La moment s-a agreat deschiderea punctului pentru convoaie cu ajutor umanitar și nu mai devreme de vineri dimineață”, a declarat Igor Zaharov pentru NM.

Citeşte şi: Platforma de Sprijin pentru Moldova a ajutat țara să depășească mai multe crize

Amintim că, în urma războiului pornit de gruparea Hamas împotriva Israelului, Ambasada Republicii Moldova din Tel Aviv a anunțat anterior că a luat legătură cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare.

Diplomația de la Chișinău a anunțat că, odată cu deschiderea unui coridor de evacuare, funcționarul consular delegat în Egipt este pregătit să elibereze documentele necesare și să faciliteze călătoria cetățenilor Republicii Moldova.

Soartă incertă pentru cei 50 de moldoveni rămaşi blocaţi la poarta egipteană

„Autoritățile continuă să poarte negocieri constante și un dialog continuu cu partenerii internaționali pentru evacuarea moldovenilor aflați în Fâșia Gaza”, a anunțat MAEIE anterior.

De menționat că punctul de trecere Rafah, de la granița cu Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste două milioane de oameni din Fâșia Gaza.

Reamintim că 50 de cetățeni moldoveni care au fugit de războiul din Israel au rămas blocați la granița cu Egiptul.

Asta după ce, în dimineața zilei de 7 octombrie, Israelul a anunțat stare de război.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat căîn Israel se află aproximativ 20.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Totodată, ambasadorul moldovean a declarat că în Israel muncesc oficial circa 13.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

De asemenea,MAEIE a dispus crearea unei celule de criză, care monitorizează în mod continuu situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

e-mail: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centrul de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]”, se arată în mesajul Ministerului de Externe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului Un depozit ascuns în munți, într-un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.