Şoc pe piaţa mondială a petrolului! Qatarul IESE din OPEC

Publicat:

Statul Qatar a anunţat luni că va părăsi la 1 ianuarie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmite CNN, conform mediafax.

Compania petrolieră de stat Qatar Petroleum a făcut anunțul într-o serie serie de mesaje postate pe Twitter.


Citeşte şi: Un avion al ONU va evacua rebelii houthi răniţi în Yemen

“Decizia de retragere reflectă dorința Qatarului de a-și concentra eforturile pe planurile de dezvoltare și creștere a producției sale de gaze naturale”, a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul de stat al afacerilor energetice, într-unul dintre mesaje.

Membrii OPEC furnizează împreună circa 44% din țițeiul mondial. Organizaţia urmărește să monitorizeze piața și să decidă creșterea sau scăderea producției de țiței pentru a menține prețurile și aprovizionarea stabile.

Qatar a devenit membru OPEC din 1961. Statul arab a anunţat că organizația era la curent cu decizia sa de retragere.

“Qatar a decis să se retragă în mod oficial din calitatea de membru OPEC în ianuarie 2019 și această decizie a fost comunicată OPEC-ului în această dimineață”, a declarat el într-o conferință de presă, adăugând că ţara sa va participa la reuniunea OPEC de la Viena, de săptămâna aceasta, anunţă agenţia Reuters.

Anunțul vine înaintea întâlnirii membrilor OPEC și a aliaților săi, inclusiv Rusia, pe 6-7 decembrie, pentru a discuta despre reducerea costurilor de furnizare a petrolului.

Citeşte şi: CĂLĂUL jihadiştilor a fost lichidat în Siria

Ministrul a declarat că decizia nu a fost ușoară, deoarece Qatar a fost în OPEC timp de 57 de ani, dar impactul țării asupra deciziilor de producție ale organizaţiei a fost unul mic.

El a subliniat că Doha va continua să-şi respecte toate angajamentele ca orice alt producător de petrol din afara OPEC.

Decizia de retragere reflectă intenția Qatarului de a-și concentra eforturile asupra dezvoltării industriei sale de gaze naturale, a afirmat ministrul, deoarece statul arab doreşte creșterea producției de gaze naturale de la 77 milioane la 110 milioane de tone anual.

El a spus că decizia nu este legată de un boicot politic și economic împus Qatarului din iunie 2017 de către liderul de facto al Arabiei Saudite și alte trei state arabe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila Momente de groază, aseară, în Brăila. Un medic...

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri Radu Marian, deputat PAS, a scris că actualul guvern a construit de trei...

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.