Social-democraţii au câştigat alegerile din Groenlanda

Publicat:

Partidul Social-Democrat a obţinut o victorie strânsă în alegerile locale din Groenlanda, teritoriu autonom danez bogat în resurse naturale dar subexploatat, urmând ca acum să se angajeze în lungi negocieri pentru a forma o coaliţie guvernamentală, relatează miercuri France Presse şi Reuters, potrivit agerpres.

Cu 27,2% din voturi (faţă de 34% la alegerile din urmă cu patru ani) potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri, Siumut, care domină viaţa politică groenlandeză din 1979, a produs surpriza câştigând cu doar 500 de voturi diferenţă în faţa Inuit Ataqatigiit (IA), formaţiunea stânga-verde ce era dată învingătoare de sondaje.


Citeşte şi: UNICEF Grecia, în centrul unui uriaş scandal de corupţie

Cu 25,5% din votanţi, IA şi-a recunoscut înfrângerea. Siumut şi IA, care urmăresc în cele din urmă obţinerea independenţei, au înregistrat o scădere semnificativă a sprijinului exprimat faţă de alegerile precedente. Cele două formaţiuni sunt urmate îndeaproape de centriştii Demokraatit, care au obţinut 19,5% din voturi şi sunt mai moderaţi cu privire la problema autonomiei.

Şeful partidului Siumut, Kim Kielsen, un fost poliţist, la putere din decembrie 2014, urmează să rămână în fruntea guvernului.

Insula de 55.000 de locuitori îşi gestionează singură resursele, dar bugetul său este viabil doar prin contribuţiile Danemarcei, ţara ce controlează diplomaţia, apărarea şi moneda.

Populaţia teritoriului, cu puţin peste 40.000 de alegători eligibili, a fost chemată la urne marţi, mulţi dintre votanţi sperând să revitalizeze economia fragilă a insulei pentru a realiza obiectivul pe termen lung de independenţă faţă de Danemarca.

Citeşte şi: INCENDIU la o sondă ilegală de petrol din Indonezia. Cel puţin 10 oameni au murit

Groenlanda, parte a Regatului Danemarcei dar cu autoguvernare din 2009, se bazează pe pescuit şi subvenţii anuale de la Danemarca.

Copenhaga i-ar întrerupe aprovizionarea dacă Groenlanda va decide să devină independentă, o posibilitate recunoscută de Constituţia daneză.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.