Social-democraţii cehi pun condiţii dure pentru a intra la guvernare

Publicat:

Social-democraţii cehi (CSSD) condiţionează intrarea într-un guvern condus de premierul Andrej Babis (foto) de garanţii că miniştrii condamnaţi de justiţie vor demisiona imediat şi că partidul extremist de dreapta SPD va fi marginalizat, a declarat miercuri liderul formaţiunii, Jan Hamacek, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Andrej Babis conduce un cabinet interimar după ce guvernul său minoritar a pierdut un vot de încredere în luna ianuarie.


Citeşte şi: INCENDIU la o sondă ilegală de petrol din Indonezia. Cel puţin 10 oameni au murit

Miliardarul Babis, a cărui mişcare populistă ANO a câştigat detaşat alegerile parlamentare din luna octombrie, este acuzat de fraudarea a 2 milioane de euro din fonduri europene. El neagă acuzaţiile, susţinând că sunt motivate politic.

Majoritatea partidelor parlamentare au refuzat să formeze un guvern cu ANO dacă Babis rămâne prim-ministru pe timpul desfăşurării anchetei.

Social-democraţii au reintrat în discuţii cu ANO săptămâna trecută, declarând că vor să evite un scenariu în care acesta ar putea cere sprijinul SPD (antiimigraţie şi anti-UE) sau al comuniştilor din KSCM.

Cele două părţi au însă dificultăţi în a conveni asupra unui guvern, mai ales că orice înţelegere va fi supusă unui referendum intern al CSSD.

Într-un comentariu publicat miercuri în cotidianul Pravo, Jan Hamacek a afirmat că partidul său are trei condiţii cheie înainte de a conveni un acord de guvernare.

Prima condiţie este un acord ca orice ministru condamnat în primă instanţă să demisioneze imediat. În plus, social-democraţii vor garanţii că ANO nu li se va opune în cabinet sau în parlament îndreptându-se spre SPD pentru sprijin. Ultima condiţie este ca SPD să piardă funcţii parlamentare, inclusiv pe cea de vicepreşedinte al camerei inferioare.

Citeşte şi: UNICEF Grecia, în centrul unui uriaş scandal de corupţie

Un guvern format de ANO şi social-democraţi nu ar dispune totuşi decât 93 de locuri din cele 200 ale camerei legislative inferioare şi ar avea nevoie să se bazeze pe sprijinul celor 15 deputaţi comunişti pentru a fi învestit.

Babis şi-a arătat disponibilitatea de a colabora cu partide marginale, dar a insistat că nu va schimba cursul politicii externe a Cehiei, ţară membră a UE şi a NATO. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.