X

Social-democraţii cehi pun condiţii dure pentru a intra la guvernare

Social-democraţii cehi (CSSD) condiţionează intrarea într-un guvern condus de premierul Andrej Babis (foto) de garanţii că miniştrii condamnaţi de justiţie vor demisiona imediat şi că partidul extremist de dreapta SPD va fi marginalizat, a declarat miercuri liderul formaţiunii, Jan Hamacek, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Andrej Babis conduce un cabinet interimar după ce guvernul său minoritar a pierdut un vot de încredere în luna ianuarie.

Citeşte şi: INCENDIU la o sondă ilegală de petrol din Indonezia. Cel puţin 10 oameni au murit

Miliardarul Babis, a cărui mişcare populistă ANO a câştigat detaşat alegerile parlamentare din luna octombrie, este acuzat de fraudarea a 2 milioane de euro din fonduri europene. El neagă acuzaţiile, susţinând că sunt motivate politic.

Majoritatea partidelor parlamentare au refuzat să formeze un guvern cu ANO dacă Babis rămâne prim-ministru pe timpul desfăşurării anchetei.

Social-democraţii au reintrat în discuţii cu ANO săptămâna trecută, declarând că vor să evite un scenariu în care acesta ar putea cere sprijinul SPD (antiimigraţie şi anti-UE) sau al comuniştilor din KSCM.

Cele două părţi au însă dificultăţi în a conveni asupra unui guvern, mai ales că orice înţelegere va fi supusă unui referendum intern al CSSD.

Într-un comentariu publicat miercuri în cotidianul Pravo, Jan Hamacek a afirmat că partidul său are trei condiţii cheie înainte de a conveni un acord de guvernare.

Prima condiţie este un acord ca orice ministru condamnat în primă instanţă să demisioneze imediat. În plus, social-democraţii vor garanţii că ANO nu li se va opune în cabinet sau în parlament îndreptându-se spre SPD pentru sprijin. Ultima condiţie este ca SPD să piardă funcţii parlamentare, inclusiv pe cea de vicepreşedinte al camerei inferioare.

Citeşte şi: UNICEF Grecia, în centrul unui uriaş scandal de corupţie

Un guvern format de ANO şi social-democraţi nu ar dispune totuşi decât 93 de locuri din cele 200 ale camerei legislative inferioare şi ar avea nevoie să se bazeze pe sprijinul celor 15 deputaţi comunişti pentru a fi învestit.

Babis şi-a arătat disponibilitatea de a colabora cu partide marginale, dar a insistat că nu va schimba cursul politicii externe a Cehiei, ţară membră a UE şi a NATO. 

Tags: Andrej BabisANO (Alianţa cetăţenilor nemulţumiţi)cehiaCSSDJan HamacekLibertate şi democraţie directă (SPD)social-democraţi
Categorii: Diaspora