X

Social-democraţii europeni, deschiși la participarea Marii Britanii la viitoarele alegeri UE

Social-democraţii europeni ar putea fi deschişi la participarea Marii Britanii la alegerile europene programate pentru luna mai, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Udo Bullmann, liderul grupului S&D din Parlamentul European, a sugerat că Marea Britanie ar trebui să organizeze un al doilea referendum, dacă parlamentul rămâne blocat privind modul de a părăsi Uniunea Europeană.

Citește și : Regele Salman al Arabiei Saudite respinge decizia lui Trump privind Platoul Golan

“Dar este de asemenea dreptul lor inalienabil de a participa la alegerile pentru Parlamentul European”, a declarat el pentru dpa.

Atâta timp cât Marea Britanie rămâne membră a UE, “nu există alternativă” în conformitate cu legea UE, a adăugat el.

Aceste comentarii îi plasează pe social-democraţii europeni în contradicţie cu principalul grup din PE, Partidul Popular European (PPE), comentează dpa. Manfred Weber, liderul grupului PPE din PE, a respins sâmbătă cu fermitate ideea ca Marea Britanie să participe la viitoarele alegeri europene.

“Dacă o ţară vrea să părăsească UE, atunci nu mai poate avea nicio influenţă în modelarea Uniunii”, a declarat Weber la Nurnberg.

Citește și : Principalii trei candidaţi în cursa prezidenţială din Ucraina au votat

Marea Britanie urmează să părăsească blocul comunitar pe 12 aprilie, dacă parlamentul nu va solicita o amânare pe termen mai lung care ar putea obliga ţara să ia parte la alegerile europene din mai. O eventuală cerere de amânare suplimentară a Brexitului ar trebui să fie aprobată de cele 27 de state rămase în UE.

Tags: alegerile europenemarea britanieParlamentul Europeanuniunea europeana
Categorii: Diaspora