X

Social-democraţii europeni îşi aprobă sâmbătă candidatul la şefia Comisiei Europene

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) îşi aprobă sâmbătă candidatul cap de listă pentru alegerile europene din 2019, olandezul Frans Timmermans, în prezent prim-vicepreşedinte ale Comisiei Europene, în cadrul uni congres care are loc la Lisabona, în Portugalia, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Timmermans sper să îi succeadă în funcţie actualului preşedinte al CE, Jean-Claude Juncker, după alegerile care vor avea loc în luna mai.

Citește și : SUA: Pedeapsă cu închisoarea „importantă” pentru fostul avocat al lui Donald Trump (procurori)

Cel mai apropiat rival al său, conservatorul german Manfred Weber, din partea Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta), speră de asemenea să devină preşedinte al CE.

“Este vorba de o alegere între Manfred Weber din Bavaria şi Frans Timmermans din Europa”, a declarat Achim Post, social-democrat german şi secretar general al PES, în deschiderea de vineri a congresului partidului.

“Frans, ne bazăm pe tine şi tu te poţi baza pe noi”, i-a transmis el olandezului.

În vârstă de 57 de ani, Timmermans a fost fără concurenţă în cursa pentru candidatura PES, după ce un alt potenţial nominalizat, slovacul Maros Sefcovic, s-a retras înainte de vot.

Alegerile europene din luna mai vin în contextul în care social-democraţii şi alte partide de stânga din Europa s-au confruntat cu mai multe pierderi electorale şi sunt în criză, pe fondul ascensiunii partidelor populiste şi de extremă-dreapta.

Citește și : PANICĂ într-o discotecă din Italia: Șase oameni au murit și peste 100 au fost răniți în urma unei busculade

Tags: alegerile europeneeuropaFrans TimmermansManfred WeberPES
Categorii: Diaspora