Social-democraţii germani au un avans redus faţă de Verzi în rezultatele alegerilor reluate la Berlin

Publicat:

Rezultatele finale ale reluării alegerilor în capitala Germaniei Berlin arată că partidul cancelarului Olaf Scholz – social-democraţii (SPD) – au trecut pe locul doi cu 18,4% din voturi, cu doar 53 de sufragii înaintea Verzilor, informează luni DPA, potrivit agerpres.   

Rezultatul poate însemna că actualul primar SPD, Franziska Giffey, va putea să-şi păstreze postul. Dar ea se va confrunta cu o mare provocare din partea lui Kai Wegner, candidatul conservator al creştin-democraţilor (CDU).


Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Rezultatele finale oficiale publicate luni arată CDU ferm în faţă cu 28,2% din voturi în alegerile din 12 februarie – un salt considerabil de pe locul doi pe care creştin-democraţii l-au câştigat în alegerile iniţiale din 26 septembrie 2021.

Acest vot a fost declarat invalid de Curtea Constituţională din Berlin din cauza unor “defecte sistemice grave” şi a numeroase erori electorale.

Comisarul electoral al oraşului-stat Stephan Brochler a declarat luni că reluarea votului a fost un “succes”.

“Am restabilit încrederea în democraţie”, a spus Brochler luni la reuniunea comisiei electorale. “Berlinul poate organiza alegeri”, a adăugat el.

Die Linke, stânga extremă, a obţinut 12,2% în alegerile reluate, extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) 9,1%.

Liber-Democraţii – în prezent în coaliţie cu Scholz la nivel naţional – au primit doar 4,6% din voturi şi, prin urmare, au ratat cu un loc legislatura Berlinului.

Pe baza acestor cifre finale, Giffey, care a fost instalată ca nou primar după votul din 2021, ar putea rămâne la primărie cu coaliţia ei curentă SPD, Verzi şi Die Linke.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

SPD ar fi cel mai puternic partid din această grupare, chiar dacă cu un avantaj foarte redus.

Câştigătorul alegerilor CDU, Kai Wegner, pe de altă parte, vrea să se folosească de poziţia puternică a partidului pentru a forma o coaliţie cu SPD sau Verzii şi să devină noul primar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.