Social-democrații germani dau undă verde pentru exportul de arme în Arabia Saudită

Publicat:

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD), care face parte din coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel, este pregătit să permită unele exporturi de arme către Arabia Saudită, aceasta reprezentând o atenuare a poziţiei sale ce ar putea dezamorsa o dispută cu partenerii lor conservatori din coaliţie, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi ramura sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială (CSU), potrivit grupului de media RND, relatează miercuri agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Un astfel de demers al SPD ar calma şi preocupările din Marea Britanie şi Franţa că actuala interdicţie impusă de Germania asupra exporturilor de arme către regatul saudit, după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, ar putea ameninţa dezvoltarea de proiecte comune de tancuri, avioane de luptă şi drone.


Citește și: Theresa May și-ar putea anunța demisia

Potrivit RND, care citează surse guvernamentale, consiliul securităţii Germaniei va decide miercuri dacă va prelungi interdicţia, care urmează să expire la sfârşitul lui martie.

În cadrul discuţiilor vor fi abordate de asemenea chestiuni referitoare la proiectele europene comune din domeniul armelor care au fost aprobate, dar care nu mai pot fi realizate din cauza memorandumului.

În opinia RND, informaţia arată că SPD este pregătit să dea înapoi de la o interdicţie mascată şi să permită astfel de proiecte comune să meargă înainte, având în vedere faptul că peste 20% dintre componentele implicate provin din Germania. Unii dintre conservatorii cancelarului Merkel insistă pentru o mai mare proporţie a componentelor germane, potrivit sursei.

În consiliu se va face de asemenea o evaluare a situaţiei din Yemen, deoarece, în acordul lor de coaliţie, partidele au convenit să nu se furnizeze arme statelor care sunt implicate în conflictul din ţara respectivă, Arabia Saudită fiind şi ea pe listă.

Citește și: Un Boeing 737 MAX a aterizat de urgență pe un aeroport din Florida

Săptămâna trecută, SPD a afirmat că doreşte prelungirea măsurii de interzicere a exporturilor de arme, dar mulţi conservatori au argumentat că o continuare a interdicţiei afectează reputaţia comercială a Germaniei şi ar putea să pună în pericol proiecte precum cel referitor la dezvoltarea unui avion de luptă franco-german şi alte acorduri în materie de arme.

Interdicţia ar putea pune de asemenea sub semnul întrebării contracte militare de miliarde de euro, inclusiv un acord de 10 miliarde de euro pentru vânzarea a 48 de avioane Eurofighter Typhoon către Riad, care ar fi condus de către compania britanică BAE Systems.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.