X

Social-democraţii germani vor începe săptămâna viitoare negocierile cu conservatorii lui Merkel

Partidul Social-Democrat german (SPD) va începe miercuri discuţiile exploratorii cu conservatorii cancelarului Angela Merkel cu privire la formarea unei coaliţii, a indicat vineri Andrea Nahles, şefa grupului social-democrat din Bundestag, după ce formaţiunea a decis joi seară deschiderea de discuţii cu blocul Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), ceea ce ar putea pune capăt impasului politic de la Berlin, transmite Reuters, agerpres. 

Andrea Nahles a precizat însă că rezultatul viitoarelor negocieri rămâne deschis. ‘Este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, despre a avea discuţii în acest moment’, a declarat ea.

Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

Delegaţii la congresul SPD au votat joi seară pentru începerea de negocierii cu conservatorii, după ce liderul formaţiunii, Martin Schulz, a lansat o pledoarie pentru transformarea, până în 2025, a Uniunii Europene în ‘Statele Unite ale Europei’, prin adoptarea unei constituţii comune.

În urma discuţiilor exploratorii se va stabili dacă se va intra în faza negocierilor depline pentru o coaliţie.

După eşecul negocierilor cu liberalii şi Verzii, cancelarul Merkel speră că SPD va fi de acord cu reeditarea ‘marii coaliţii’ care a guvernat Germania în ultimii patru ani.

Atât conservatorii, cât şi social-democraţii au înregistrat pierderi electorale fără precedent în alegerile din septembrie, o situaţie care a complicat aritmetica formării unei noi coaliţii.

Tags: Andrea NahlesAngela MerkelBundestagCDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială)germaniaMartin SchulzPartidul Social-Democrat din Germania (SPD)
Categorii: Diaspora