X

Social-democraţii germani îşi îmblânzesc condiţiile pentru rămânerea în coaliţia cu partidul Angelei Merkel

Comitetul executiv al Partidului Social-Democrat german (SPD) a acceptat joi în unanimitate să supună votului delegaţilor la Congresul formaţiunii o moţiune prin care se evită stabilirea unor condiţii prea dure pentru rămânerea formaţiunii în coaliţia cu creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel, informează Reuters, potrivit agerpres.

Această decizie diminuează riscul unei crize politice, a cărei posibilitate a fost evocată după ce, duminică, la conducerea bicefală a SPD au fost aleşi Norbert Walter-Borjans şi Saskia Esken, doi politicieni care anterior au fost foarte critici faţă de această coaliţie şi au învins în cursa internă din partid tandemul pe care actualul ministru german şi vicecancelar Olaf Scholz l-a format cu Klara Geywitz.

Citește și : Pelosi cere OFICIAL redactarea actului actul de acuzare împotriva lui Trump

În moţiunea pentru congresul SPD, care începe vineri, noii lideri propun iniţierea unor negocieri cu blocul conservator al Angelei Merkel pentru a obţine sporirea investiţiilor publice, mărirea salariului minim şi paşi mai ambiţioşi pentru protejarea mediului, au declarat agenţiei Reuters, sub acoperirea anonimatului, doi membri din comitetul executiv al SPD.

Într-un draft al documentului consultat de această agenţie de presă se menţionează că sporirea cheltuielilor publice nu trebuie să fie împiedicată de ”poziţii dogmatice” precum o politică bugetară a deficitului zero, genul de politică susţinută de partidele de dreapta din coaliţia de la Berlin.

De asemenea, în privinţa salariului minim, dacă noii lideri ai SPD au cerut până acum o creştere imediată a acestuia la 12 euro pe oră, de la 9,19 în prezent, respectivul draft menţionează o creştere pe termen mediu la 12 euro.

Formând prima conducere bicefală a SPD, Norbert Walter-Borjans şi Saskia Esken au fost aleşi prin vot de membrii formaţiunii după demisia de la conducerea partidului anunţată în iunie de Andrea Nahles, la numai un an după ce ea devenise prima femeie preşedinte al acestei formaţiuni ce are o istorie de peste 150 de ani. Andrea Nahles cedase în faţa tensiunilor interne apărute în partid după ce acesta a pierdut în ultimii ani constant din popularitate la ultimele runde de alegeri, sondajele cotând în prezent SPD la numai 13-14% din intenţiile de vot, mai puţin decât Verzii sau extrema dreaptă.

Citește și : Navă atacată de piraţi, în largul Nigeriei. 19 marinari au fost răpiți

Cei doi noi lideri ai SPD, înainte puţin cunoscuţi publicului, au un program plasat mai la stânga. Walter-Borjans şi Saskia Esken au criticat politica economică a ”datoriilor zero”, susţinută de Scholz, sau timiditatea actualului guvern în materie de mediu. Ei au fost de altfel sprijiniţi de mişcarea foarte activă a ”Tinerilor socialişti” şi de ramura germană a ONG-ului ”Fridays for future”, mişcarea împotriva schimbărilor climatice iniţiată de adolescenta activistă suedeză Greta Thunberg.

Tags: Angela MerkelcongresmotiuneNorbert Walter-BorjansSaskia EskenSPD
Categorii: Diaspora