Social-democraţii germani se prăbuşesc în sondaje în perspectiva unei alianţe cu conservatorii lui Merkel

Publicat:

Sprijinul pentru social-democraţii germani (SPD, de centru-stânga), a scăzut şi mai mult de la alegerile legislative din septembrie, la care a obţinut un rezultat negativ record, relevă un sondaj citat luni de agenţia dpa, potrivit agerpres.

Sondajul este dat publicităţii după ce la finele săptămânii trecute social-democraţii au anunţat că revin asupra deciziei de a trece în opoziţie în urma rezultatului dezastruos de la legislative. Liderul SPD Martin Schulz (foto) a indicat vineri că formaţiunea sa va începe discuţii pentru formarea unui guvern cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, după ce cu o săptămână înainte s-a anunţat eşecul negocierilor de coaliţie dintre conservatori, liber-democraţi şi Verzi.


Citeşte şi: Ramzan Kadârov este gata să demisioneze şi-l lasă pe Putin să-i aleagă succesorul

Potrivit sondajului realizat de institutul Forsa şi publicat luni, susţinerea pentru SPD a scăzut la 19%, adică şi mai puţin faţă de scorul din septembrie, 20,5%.

Julia Kloeckner, vicepreşedinta Uniunii Creştin Democrate (CDU), a declarat luni pentru postul public ARD că discuţiile cu social-democraţii pentru formarea unui guvern nu vor începe la modul serios decât după vacanţa de iarnă şi că trebuie pus accentul pe “temeinicie” în detrimentul “vitezei”.

După eşecul negocierilor dintre CDU, FDP şi Verzi, preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, căruia îi revine, conform legii fundamentale, gestionarea crizei, a convocat discuţii cu toate partidele susceptibile de a participa la un nou executiv condus de Angela Merkel, condiţie care exclude Alternativa pentru Germania (extrema dreaptă) şi Die Linke (stânga radicală).

Totuşi, luni, şeful statului avea prevăzute discuţii atât cu conducerea Verzilor, cât şi cu cea a formaţiunii de extremă stânga Die Linke.

Liderul Die Linke, Dietmar Bartsch, a afirmat în ce-l priveşte că ar prefera un guvern minoritar în loc de o nouă “mare coaliţie” cu Angela Merkel în frunte. Acesta a apreciat în declaraţii difuzate luni de postul public SWR că s-ar putea “realiza multe” dacă Merkel ar forma un guvern minoritar – ceea ce s-a întâmplat de numai trei ori la nivel naţional, pe perioade scurte – în loc să se alieze cu SPD. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.