Social-democrații României sunt reticenți față de recunoașterea căsătoriilor homosexuale

Publicat:

Social-democrații României sunt reticenți față de recunoașterea căsătoriilor homosexuale

 

Partidul Social Democrat (PSD) aflat la guvernare în România e reticent față de adoptarea unei legi pentru recunoașterea căsătoriilor homosexuale, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg i-a dispus României să-și amendeze de urgență legislația, scrie EURACTIV.


Marea Cameră a CEDO a respins luni apelul guvernului român în dosarul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României, ceea ce înseamnă că decizia CEDO cum că România trebuie să-și modifice legislația a devenit acum definitivă.

Citeşte şi: Trei nave încărcate cu marfă au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră

Totuși, o proporție considerabilă a electoratului PSD și PNL, ambele partenere la guvernare, s-ar putea opune dispoziției CEDO.

Puternica Biserică Ortodoxă, care exercită o influență considerabilă asupra societății, se va opune probabil și ea măsurilor.

Social-democrații României sunt reticenți față de recunoașterea căsătoriilor homosexuale

Decizia definitivă a CEDO privind protecția și recunoașterea juridică a familiilor LGBT din România trebuie să fie analizată amănunțit de guvern și explicată societății, a declarat miercuri Lucian Romașcanu, șeful senatorilor PSD.

România e angajată în privința îndeplinirii obligațiilor ei în calitate de membru UE [CEDO nu e instituție UE, ci a Consiliului Europei – n.trad.], a declarat Romașcanu, dar a subliniat că există diferențe culturale majore între cele două țări [sic!], adăugând: „Și noi avem ceva de spus” – a transmis Agerpres.

Deputatul PSD Silviu Hurdezeu a argumentat că România are nevoie de „o perioadă mai lungă pentru a se adapta la aceste schimbări în atitudinile societale fără a provoca tensiuni sociale”.

El a avertizat totodată că nu e bine să se „introducă forțat chestiuni secundare care ar putea genera o opoziție puternică și ar submina interesele comunității LGBTQ”.

Premierul Marcel Ciolacu s-a abținut să comenteze chestiunea, dată fiind opoziția din interiorul PSD contra căsătoriei homosexuale, care se bate cap în cap cu poziția familiei social-democrate europene.

Social-democrații României sunt reticenți față de recunoașterea căsătoriilor homosexuale

Reacții la decizia CEDO au venit de la partidul de extrema dreaptă AUR.

„Nici o curte europeană nu are autoritatea de a hotărî cu privire la căsătoriile din România”, a declarat miercuri președintele AUR, George Simion.

El i-a acuzat totodată pe ultimii doi miniștri ai justiției – Cătălin Predoiu și Alina Gorghiu, ambii liberali – că n-au apărat poziția României la CEDO.

Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, una dintre cele 21 de familii care au reclamat România la CEDO, au sărbătorit eșecul tentativei statului de a tergiversa și mai mult recunoașterea și protecția juridică a căsătoriilor homosexuale.

„Nu există vreun motiv valid care să justifice continuarea discriminării juridice într-un stat democratic.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 2 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 2 iulie în Istorie 2 iulie este a 183-a zi a calendarului gregorian și a 184-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de 2...

Horoscop 2 iulie 2024

Horoscop 2 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Leii sunt foarte invidiaţi în această perioadă, în timp ce Racii depind de...

Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani

Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani Fondurile suverane din Orientul Mijlociu au fost responsabile pentru mai mult...

Doar 10% din suprafața uscatului este locuită: ‘Nu mai bine terraformăm noi Terra?’

Doar 10% din suprafața uscatului este locuită: 'Nu mai bine terraformăm noi Terra?' Deși deseori genială, în special prin autori ca Jules Verne, George Herbert...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.