X

Social-democrații României sunt reticenți față de recunoașterea căsătoriilor homosexuale

Social-democrații României sunt reticenți față de recunoașterea căsătoriilor homosexuale

 

Partidul Social Democrat (PSD) aflat la guvernare în România e reticent față de adoptarea unei legi pentru recunoașterea căsătoriilor homosexuale, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg i-a dispus României să-și amendeze de urgență legislația, scrie EURACTIV.

Marea Cameră a CEDO a respins luni apelul guvernului român în dosarul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României, ceea ce înseamnă că decizia CEDO cum că România trebuie să-și modifice legislația a devenit acum definitivă.

Citeşte şi: Trei nave încărcate cu marfă au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră

Totuși, o proporție considerabilă a electoratului PSD și PNL, ambele partenere la guvernare, s-ar putea opune dispoziției CEDO.

Puternica Biserică Ortodoxă, care exercită o influență considerabilă asupra societății, se va opune probabil și ea măsurilor.

Social-democrații României sunt reticenți față de recunoașterea căsătoriilor homosexuale

Decizia definitivă a CEDO privind protecția și recunoașterea juridică a familiilor LGBT din România trebuie să fie analizată amănunțit de guvern și explicată societății, a declarat miercuri Lucian Romașcanu, șeful senatorilor PSD.

România e angajată în privința îndeplinirii obligațiilor ei în calitate de membru UE [CEDO nu e instituție UE, ci a Consiliului Europei – n.trad.], a declarat Romașcanu, dar a subliniat că există diferențe culturale majore între cele două țări [sic!], adăugând: „Și noi avem ceva de spus” – a transmis Agerpres.

Deputatul PSD Silviu Hurdezeu a argumentat că România are nevoie de „o perioadă mai lungă pentru a se adapta la aceste schimbări în atitudinile societale fără a provoca tensiuni sociale”.

El a avertizat totodată că nu e bine să se „introducă forțat chestiuni secundare care ar putea genera o opoziție puternică și ar submina interesele comunității LGBTQ”.

Premierul Marcel Ciolacu s-a abținut să comenteze chestiunea, dată fiind opoziția din interiorul PSD contra căsătoriei homosexuale, care se bate cap în cap cu poziția familiei social-democrate europene.

Social-democrații României sunt reticenți față de recunoașterea căsătoriilor homosexuale

Reacții la decizia CEDO au venit de la partidul de extrema dreaptă AUR.

„Nici o curte europeană nu are autoritatea de a hotărî cu privire la căsătoriile din România”, a declarat miercuri președintele AUR, George Simion.

El i-a acuzat totodată pe ultimii doi miniștri ai justiției – Cătălin Predoiu și Alina Gorghiu, ambii liberali – că n-au apărat poziția României la CEDO.

Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, una dintre cele 21 de familii care au reclamat România la CEDO, au sărbătorit eșecul tentativei statului de a tergiversa și mai mult recunoașterea și protecția juridică a căsătoriilor homosexuale.

„Nu există vreun motiv valid care să justifice continuarea discriminării juridice într-un stat democratic.”

Tags: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)LGBTQMarcel CiolacuPartidul Social-Democrat (PSD)Romania
Categorii: ExterneȘtirile zilei