X

Socialiştii albanezi i-au pus gând rău preşedintelui ţării

Partidul Socialist (PS) albanez, aflat la guvernare, şi-a anunţat luni intenţia de a-l destitui pe preşedintele ţării, Ilir Meta (foto), care s-a pronunţat împotriva desfăşurării de alegeri municipale pe 30 iunie din cauza tensiunilor politice din ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Parlamentul va discuta despre aceasta joi şi va adopta o rezoluţie privind destituirea preşedintelui”, au indicat deputaţii într-un comunicat.

Citeşte şi: Grav accident de circulaţie în Brazilia: 17 oameni au murit!

Ilir Meta a reiterat luni, în cadrul unei întâlniri cu presa, poziţia sa privind anularea alegerilor municipale, ”singura posibilitate”, în opinia sa, de ”a evita un conflict civil şi o destabilizare a ţării”.

”Partidele trebuie să găsească de urgenţă un acord pentru a ieşi din impas (…) fără opoziţie, alegerile n-ar fi nici libere, nici democratice”, a declarat Ilir Meta.

Opoziţia albaneză, care manifestează din februarie pentru a cere plecarea premierului socialist Edi Rama, a făcut din înlăturarea lui o condiţie pentru a începe un dialog privind criza politică. Ea refuză să participe la scrutinul din 30 iunie şi estimează că poziţia lui Meta reprezintă ”prima sa victorie (…) împotriva lui Edi Rama”.

Citeşte şi: ‘Prietenia’ lui Trump cu Macron S-A OFILIT!

Majoritatea socialistă consideră în schimb că preşedintele a încălcat Constituţia. Pentru premier, poziţia lui Meta este ”nulă”. ”Că vrea sau nu preşedintele, că Basha (Lulzin, liderul opoziţiei) vrea sau nu, alegerile vor avea loc pe 30 iunie”, a declarat Edi Rama.

”Albania nu este o republică prezidenţială. Meta a pierdut dreptul de a rămâne în postul său”, a adăugat el, exprimându-se, potrivit media, în cadrul unei reuniuni, luni, a grupului parlamentar socialist.

Tags: AlbaniaEdi RamaIlir MetaPartidul Socialist (PS)
Categorii: Diaspora