X

Socialiștii premierului Antonio Costa, favoriți ai alegerilor legislative ce vor avea loc pe 30 ianuarie în Portugalia

Partidul Socialist (PS) al premierului portughez Antonio Costa este marele favorit al alegerilor legislative ce vor avea loc pe 30 ianuarie în Portugalia, însă, în timp ce campania electorală a fost lansată în mod oficial duminică, dificultatea ca el să formeze o majoritate riscă să persiste, informează AFP, potrivit agerpres

Presat să anunţe ce va face în caz de victorie fără majoritate absolută, scenariu prevăzut de toate sondajele, Costa, jurist de 60 de ani, a declarat că vrea să guverneze singur, negociind fiecare lege de caz la caz, sau cu susţinerea unui mic partid animalist.

Citește și :  Islanda va înăspri din nou restricţiile, pe fondul creşterii numărului de contaminări

“Soluţia pe care am găsit-o până acum nu mai este posibilă în circumstanţele actuale”, a declarat Costa joi, în timpul unei dezbateri televizate cu rivalul său de centru dreapta, fostul primar al Porto, Rui Rio, un economist de 64 de ani.

Şeful guvernului portughez s-a referit la fragila uniune de stânga, care i-a permis să acceadă la putere în 2015 şi care a început să se destrame în urma alegerilor din octombrie 2019.

Sfârşitul acestei alianţe, fără precedent după Revoluţia Garoafelor din 1974, a fost pecetluit prin respingerea proiectului de buget pentru 2022 de către formaţiunile de stânga radicală, Blocul de Stânga şi Coaliţia Comunişti-Verzi.

“Sperăm să rezolvăm rapid această criză politică absurdă”, a declarat premierul aflat la sfârşit de mandat, care speră să aibă cu opt deputaţi mai mulţi decât în 2019, pentru a obţine majoritatea absolută şi a nu depinde de terţi.

După patru ani de creştere economică şi doi de criză sanitară, a cărei gestionare nu este contestată, toate sondajele prognozează o netă victorie pentru socialişti, însă insuficientă pentru a modifica în mod sensibil raportul de forţe din parlament.

Citește și : Lituania nu va prelungi starea de urgenţă; Afluxul de migranţi dinspre Belarus s-a oprit

Campania electorală care a început duminică este a treia în Portugalia în timpul pandemiei. La scurt timp după apariţia variantei Omicron, alegerile municipale de la sfârşitul lui septembrie, pe care socialiştii le-au câştigat fără surprize la Lisabona, s-au putut derula fără precauţii majore.

Însă în ianuarie anul trecut, preşedintele conservator Marcelo Rebelo de Soussa a fost reales în urma unui scrutin organizat într-un moment în care Portugalia era cel mai dur lovită de epidemia de COVID-19. În pofida lockdown-ului impus atunci la nivel naţional, participarea nu a scăzut atât de mult pe cât se temeau candidaţii şi observatorii.

Tags: Antonio CostalegislativelisabonaPartidul Socialistportugalia
Categorii: Diaspora