Socialiștii și democrații moldoveni vor rapid un guvern pentru o perioadă determinată de timp

Publicat:

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Democrat (PDM) şi Pro Moldova, un grup parlamentar desprins din PDM anul trecut sub conducerea lui Andrian Candu (foto), au ajuns la un consens politic asupra necesităţii învestirii în regim de urgenţă a unui guvern cu atribuţii depline, care să gestioneze criza pandemică şi economică în următoarele luni, relatează vineri Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Reprezentanţii celor trei formaţiuni spun că există discuţii la nivelul parlamentului şi, dintre toate forţele politice din legislativ, doar Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proprezidenţial) insistă pe declanşarea cât mai grabnică a alegerilor parlamentare anticipate.


Citește și: Emiratele Arabe Unite vor investi 10 miliarde de dolari în Israel

Cele trei formaţiuni pledează pentru învestirea unui guvern tehnocrat, care să activeze 6-9 luni, până la redresarea situaţiei economice şi până când va fi imunizată 70% din populaţia ţării, notează IPN.

Preşedintele grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, susţine că declanşarea cu orice preţ a alegerilor anticipate şi organizarea scrutinului pe timp de pandemie poate aduce sistemul de sănătate într-un colaps total. Grupul său pledează pentru învestirea unui guvern provizoriu, cu atribuţii depline.

“Pentru o perioadă de 6 sau 9 luni să existe un guvern anticriză, preferabil să fie unul cât mai neafiliat politic, tehnocrat, care să administreze ţara şi abia la expirarea celor 6-9 luni, să fie declanşate alegerile anticipate, prin demisia guvenrului şi eşuarea a două tentative de învestire a unui nou executiv sau prin blocarea activităţii parlamentului”, a spus Andrian Candu în cadrul emisiunii “Butonul Roşu” de la postul public de televiziune.

Socialiştii spun că, în prezent, în parlament există discuţii între forţele politice şi toate partidele, cu excepţia PAS, pledează pentru învestirea unui guvern profesionist pentru o perioadă determinată de timp.

“Ţara are nevoie de soluţionarea unor probleme care pot fi rezolvate doar de un guvern învestit. Din toate componentele din parlament, pentru alegeri anticipate organizate rapid pledează doar fracţiunea PAS, înţelegem logica lor, vor să-şi fortifice rezultatul de la prezidenţiale, dar raţionamentul nostru este de a gestiona situaţia pandemică. E necesară învestirea unui Guvern al Salvării Naţionale care să aibă atribuţii depline şi să poată administra această situaţie complicată”, a spus deputatul PSRM, Corneliu Furculiţă.

La rândul lor, democraţii susţin că data de 23 martie nu va aduce nimic nou pe arena politică de la Chişinău, iar tergiversarea acestei crize până la sfârşitul lunii are un preţ extrem de mare pentru ţară.

“Îmi pare rău că trebuie să aşteptăm data de 23 martie, în timp ce avem atât de multe decese, atât de multe cazuri de infectări zilnice, economia e în prag de faliment. Învestirea unui guvern nu este un moft al cuiva, e o acţiune necesară pentru rezolvarea problemelor stringente. E nevoie de modificarea legii bugetului, ne trebuie 150 de milioane de lei, bani pentru vaccin” a argumentat deputatul PDM, Nicolae Ciubuc.

Citește și: UE denunță reforma electorală din Hong Kong și amenință Beijingul cu noi sancțiuni

Anterior, preşedintele Maia Sandu menţiona că după data de 23 martie ar putea fi depusă o sesizare la Curtea Constituţională, astfel încât magistraţii Curţii să verifice prezenţa circumstanţelor dizolvării parlamentului. Potrivit şefului statului, după data de 23 martie, când se împlinesc 3 luni de la demisia guvernului premierului Ion Chicu, legislativul poate fi dizolvat pe motivul incapacităţii acestuia de a învesti un nou executiv.

În acest context, fostul preşedinte Igor Dodon sugerează că este gata să devină premier, însă cu siguranţă nu până la alegeri parlamentare. “Eu sunt gata să conduc un guvern şi, în opinia mea, acest lucru se va întâmpla la o anumită etapă. Şi vom face faţă cu echipa. Dar nu în această componenţă a parlamentului. O să fie alegeri, anticipate sau ordinare…”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni de la PrimeTV. Totuşi, Dodon declară că la ora actuală nu susţine organizarea alegerilor parlamentare anticipate, deplângând “încăpăţânarea Maiei Sandu” de a declanşa anticipatele cât mai curând posibil, conform Deschide.md.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.