Socialiștii spanioli vor să oprească ascensiunea extremei drepte

Publicat:

Oprirea ascensiunii extremei drepte trebuie să fie o prioritate pentru noul guvern spaniol, a declarat luni un înalt reprezentant al partidului socialist PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol), la o zi după alegerile legislative anticipate încheiate cu un rezultat neconcludent, transmite dpa, potrivit agerpres.

PSOE a rămas cea mai mare formaţiune din parlament după scrutinul de duminică, dar a pierdut teren comparativ cu alegerile din aprilie, în timp ce formaţiunea de extremă dreapta Vox a reuşit să-şi majoreze la mai mult decât dublu reprezentarea în legislativul de la Madrid.


Citește și: Trump încurajează Iranul să elibereze agentul FBI: ‘Ar fi un pas pozitiv!’

“Trebuie să salvgardăm democraţia şi integritatea teritorială a Spaniei, dar şi să înfruntăm extrema dreaptă, care se situează pe poziţii neconstituţionale”, a declarat pentru televiziunea publică RTVE vicepremierul în exerciţiu Carmen Calvo.

Conform rezultatelor finale, PSOE a obţinut 28% din voturi şi 120 de mandate, faţă de 28,7% şi 123 de mandate în aprilie, iar Vox a crescut la 15,1% şi 52 de locuri, de la 10,3% şi 24 de mandate la alegerile din primăvară.

Citește și: Mexicul, Argentina, Venezuela și Cuba condamnă LOVITURA de STAT împotriva lui Evo Morales

La rândul său, Partidul Popular (PP, conservator) a crescut la 20,8% şi 87 de mandate, după minimul istoric de 16,7% (66 de mandate) din aprilie, în timp ce Unidas Podemos (stânga) şi Ciudadanos (liberal, împotriva secesiunii catalane) au avut o zi proastă: 9,8% şi 26 de locuri pentru primul, de la 11% şi 33 de locuri în aprilie, şi respectiv 6,8% şi 10 locuri, de la 15,9% şi 57 de mandate în aprilie pentru al doilea. Această înfrângere a determinat de altfel şi demisia liderului Ciudadanos, Albert Rivera.

Se aşteaptă ca PSOE să lanseze demersurile pentru formarea unui nou guvern, dar nu va fi uşor să găsească parteneri, principalele sale opţiuni fiind o alianţă a stângii şi partidelor regionale sau o “mare coaliţie” cu PP şi posibil Ciudadanos.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.