Societatea pe Acțiuni „Aroma”, aflată în propietatea statului, urmează să fie lichidată. Iată cine îi va prelua datoriile

Asta pentru că întreprinderea producătoare de divinuri a acumulat foarte multe datorii. De aceea, Agenția Proprietății Publice a propus ca SA „Aroma” să fie absorbită, scrie deschide.md.

O Hotărâre de Guvern în acest sens se află pe agenda Executivului pentru marți, 30 iulie. Potrivit Hotărârii, SA „Aroma” urmează să fie absorbită de către SA „Barza Albă”, care îi va prelua și datoriile de peste 35 de milioane de lei.


„În anul 2013, la S.A. „Aroma” s-a constatat o situație dificilă în urma management-ului defectuos, dar și a reducerii vânzărilor astfel încât, producătorul de divin a acumulat datorii de 240 milioane de lei. La data de 19.12.2023 datoria conform tabelului rectificat a tuturor creanțelor creditorilor este de 35 105 911,13 lei, activele fiind de circa 100 mln de lei. În temeiul Hotărârii Agenției Proprietății Publice nr. 145/14 din 27.09/2023 în calitate de acționar unic al S.A. „Aroma”, s-a solicitat administratorului insolvabilității, dlui Veaceslav Timotin, demararea procedurii de inventariere a patrimoniului S.A. „Aroma”, în proces de insolvabilitate”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Citește și: Care e importanța asigurărilor în viața noastră? BNM oferă explicații

Astfel, Societatea pe Acțiuni „Barza Albă” va fi succesor de drepturi și obligații a Societății pe Acțiuni „Aroma”. Cheltuielile ce țin de reducerea statelor de personal în legătură cu reorganizarea vor fi asigurate din contul veniturilor proprii ale persoanei juridice reorganizate. În legătură cu acest fapt, SA „Barza Albă” va fi scutită de plata dividendelor în bugetul de stat aferente anului 2023. Suma dividendelor fiind de peste 2,19 milioane de lei. Această măsură fiind considerată ca ajutor de minimis din partea statului.

Menționăm, că SA „Aroma” este o întreprindere de stat, producătoare de divinuri, distilate, lichioruri, whisky și alte băuturi alcoolice. Agenția Proprietății Publice deține 100% de acțiuni atât la S.A. „Barza Albă”, cât și la S.A. „Aroma”.

S.A. „Barza Albă” a primit statutul de obiect al patrimoniului cultural național al Republicii Moldova. Compania a fost inclusă în lista bunurilor nepasibile privatizării și dispune de un potențial de producere de divinuri înnobilate la butoi de la 3 – până la 50 ani. Piața de desfacere include țări precum: România, Israel, China, țările Baltice, Cehia, Germania, teritoriul CSI.