X

Şoigu susţine că Putin a făcut o ofertă de pace Ucrainei la 14 iunie: Cu cât aşteaptă mai mult Kievul, cu atât condiţiile vor fi mai dure

Şoigu susţine că Putin a făcut o ofertă de pace Ucrainei la 14 iunie: Cu cât aşteaptă mai mult Kievul, cu atât condiţiile vor fi mai dure

Fostul ministru rus al apărării, Serghei Şoigu, un apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat marţi Ucraina că, cu cât va aştepta mai mult pentru a intra în negocieri de pace, cu atât mai dure vor fi condiţiile pentru poporul său, susţinând că liderul de la Kremlin a propus termenii unui acord de pace la 14 iunie, iar de atunci, Ucraina a pierdut 420 de kilometri pătraţi din teritoriu, relatează Reuters.

Moscova a declarat că negocierile trebuie să se bazeze pe cedarea de către Ucraina a unei cincimi din teritoriul său – mare parte din acesta fiind anexat ilegal de forţele ruse – şi pe renunţarea la orice perspectivă de aderare la NATO, condiţii pe care Ucraina le-a respins din start, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Serghei Şoigu, devenit între timp secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, de când Putin a propus termenii de pace, la 14 iunie, Ucraina a pierdut 420 km² de teritoriu şi multe vieţi omeneşti.

“Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se îngustează”, a avertizat el la televiziunea de stat, adăugând că Ucraina nu a răspuns la oferta de pace şi va pierde mai mult teritoriu cu cât întârzie mai mult.â

“Iluziile regimului de la Kiev că europenii vor organiza un alt summit de pace frumos, la care toate problemele lor interne vor fi rezolvate de ei înşişi, costă scump poporul ucrainean”, a comentat Şoigu.

El a dat şi un bilanţ pentru pierderile trupelor ucrainene, dar Reuters spune că nu poate verifica astfel de numere şi niciuna dintre părţi nu îşi dezvăluie propriile pierderi.

La 14 iunie, în cadrul unei reuniuni cu conducerea Ministerului rus de Externe, Vladimir Putin a enumerat condiţiile pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina. Printre acestea se numără retragerea forţelor armate ucrainene din Donbas şi ceea ce el numeşte Novorossia şi renunţarea la aderarea la NATO. În plus, Rusia consideră necesară anularea tuturor sancţiunilor occidentale împotriva sa şi stabilirea statutului de ţară nealiniată şi fără arme nucleare al Ucrainei. Putin a avertizat că, dacă Ucraina şi Occidentul refuză aceste condiţii, acestea s-ar putea schimba în viitor. Kievul a respins planul de pace rusesc, scrie agenţia rusă TASS.

Putin ar fi gata să oprească războiul cu o încetare a focului negociată care recunoaşte liniile actuale ale câmpului de luptă, dar este pregătit să lupte în continuare, dacă Kievul şi Occidentul nu răspund ofertei sale.

După ce a invadat masiv Ucraina în februarie 2022, Rusia controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care a confiscat-o şi anexat-o unilateral în 2014. Deţine, de asemenea, porţiuni din patru regiuni din sud-estul Ucrainei pe care Putin, invocând justificări istorice şi culturale, susţine că Kievul trebuie să le cedeze în întregime.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luna trecută că Kievul este pregătit pentru negocieri cu condiţia ca suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, recunoscute de marea majoritate a statelor membre ale ONU, să fie pe deplin respectate.

Tags: kievPutinŞoigu
Externe